Следвайте ни

Баба Йордана чукна стоте с торта и подаръци от Общината

viber icon

Община Асеновград изненада с поименен плакет и паричен подарък столетницата Йордана Пейчева от Асеновград. Поради създалите се обстоятелства общинското ръководство не успя да се срещне с рожденичката, но внучката, която носи името й, получи подаръците от нейно име Йорданка Ковачева. Столетницата е останала приятно изненадана, че други хора, освен близките й, знаят за рождения й ден. Развълнувала се е и с благодарност е изпратила почерпка по своите близки, "защото тя много държи на уважението и отбелязва тези неща", разказа внучка й Йорданка. На личния си празник, който тази година съвпадна с друг голям християнски празник - Лазаровден - и предшества Цветница и Великден, баба Йордана си е пожелала здраве и сили.

Асеновградчанката посрещна 100-годишния си юбилей с най-близките си. Тя е третият столетник в общината от началото на 2020 г. досега. Жената е напълно адекватна и дори продължава да работи по двора в къщата си. Ходи да пазарува, готви и почиства. Радва се на голямо семейство. Има двама сина (на 68 г. и 73 г.), 2 внучки, 4 правнука и една пра-правнучка.

Родена на точно на 11.04.1920 г. в село Полковник Серафимово, Смолянско. Там в момента живеят други нейни близки, които заради ситуацията не успяха да й гостуват за юбилейния рожден ден. Семейството й се е изхранвало с отглеждане на животни и земеделие, живеейки в балканското селце. Баба Йордана е една от общо 8 деца - има още 6 сестри и един брат. Някои от тях също са доживели до 90 - 94-годишна възраст, разказва внучката й. Йордана Пейчева е работила в завод за дърводобив и по-късно - като готвач в туристическо дружество. В село Бачково се запознала със съпруга си и преживели щастлив семеен живот заедно, повече от 40 години в Асеновград.

Близките на столетницата казват, че тя е скромна, работлива и със силен дух жена. Първоначално не е искала да приеме спазването на правилата, въведени заради извънредното положение у нас, но впоследствие се е примирила и е разбрала, че за нейно добро е по-добре да стои вкъщи. Най-добре се разбирали в правнуците и най-малката пра-правнучка. Внучка й Йорданка Ковачева се гордее, че носи името на 100-годишната си баба и се радва, че родителите й са решили да я "подновят". Споделя, че както във всяко семейство и те с баба й Йордана понякога се разбират, а друг път имат разногласия, но се обичат.

Столетницата много обичала да чете вестници, а хапчета приема само обичайните за възрастта, но в умерени количества. Никак не й харесва да посещава лекар. Храни се с каквото й е вкусно, без да се ограничава и си пие по малко бира или ракия. На 100-тния си рожден ден баба Йордана Пейчева получи парти изненада от най-близките си хора. Те й поднесоха торта с надпис "Честито 100летие", цветя и други подаръци

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?