Следвайте ни

Асеновград в трескава подготовка за Преброяване 2021

viber icon

В Асеновград вече започна трескава подготовка за преброяването през 2021 година. За времето до 15 септември Националният статистически институт, съвместно с общинските преброителни комисии, ще осъществи един от основните подготвителни етапи. 

Близо 2 000 представители на общините и на държавното ведомство, преминали специализирани обучения, ще извършат предварителен обход във всички населени места на територията на България. Целта е актуализиране на наличната информация и събиране на липсващи данни за жилищните сгради и адресите.

По време на обхода регистраторите ще съберат информация за географските координати и характеристиките на сградите. Обект на наблюдение са жилищни и нежилищни сгради, в които живеят хора, места за настаняване, болници, общежития, затвори, манастири, места за предоставяне на социални услуги, локации, които е възможно да се ползват от лица, които са без дом, за обитаване или пренощуване. 

Целта на изследването е да бъде осигурена информация за всички сгради в райони, където липсва утвърдена цифрова кадастрална карта. По този начин ще бъдат получени актуални и коректни адресни цифрови данни, които ще подпомогнат подготовката на Преброяване 2021 при съставянето на контролни райони и преброителни участъци.

За първи път в историята на преброяванията предварителният обход се провежда чрез ползване на мобилни устройства. Регистраторите няма да посещават домакинствата и жилищата. Те ще комуникират с граждани лично единствено когато се налага да изяснят дали сградата се ползва за жилищни цели, както и да установят точността на адресната информация. 

Регистраторите нямат право да събират от самите лица данни за тях, домакинствата или имотите им, както и да ги интервюират или изискват такива по каквито и да било други въпроси. Всеки регистратор може да бъде идентифициран чрез служебната карта, която е длъжен да носи със себе си по време на обхода.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?