Следвайте ни

Асеновград привлече 16 млн. лв. инвестиции за година

viber icon

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев представи пред журналисти финансовите средства, които са привлечени и инвестирани за развитието на община Асеновград през първата една година (до 11.11.20 г.) от управленския му мандат, като кмет. Сумата е на обща стойност около 16 500 000 лева. Парите са влезли от външни фактори (европейски проекти, национално финансиране и други), извън общинския бюджет. Малко над 2 000 000 лева са постъпили за реализиране на проекта за лична помощ, насочен към лица с увреждания. Близо 1 000 000 лева са получени за ремонтирането на бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“.

Идеята е там да бъде изграден „Дневен център за лица с увреждания и техните семейства, включително и с тежки множествени увреждания“. Община Асеновград е одобрена от Министерството на образованието и науката за отпускане на 3 000 000 лева, с които да се изгради нова детска градина. Тя ще бъде разположена в квартал „Изток“. 140 000 лева са получени за укрепване на пропадналата улица „Странджа“. Други 460 000 лева бяха отпуснати за свлачището по пътя към Асеновата крепост и още 4 313 000 лева - за реновирането на централния площад „Академик Николай Хайтов“.

Допълнително 3 000 000 лева ще бъдат инвестирани за изграждане на спортни зали и физкултурни салони към ОУ „Панайот Волов“ в квартал „Долни Воден“, ОУ „Отец Паисий“ – село Тополово, както и към ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „Петко Каравелов“ – в Асеновград. 2 500 000 лева пък са привлечени за рекултивация на бившето сметище, с цел опазване и възстановяване на околната среда. Това са реални пари те са на стойност около 16 413 000лв които представляват реална инвестиция за развитието на общината само в рамките на една година.

Общинското ръководство очаква да бъдат отпуснати средства от държавата за изграждане на пътя към Мулдавски манастир „Света Петка“ и за ремонта на моста при общинския пазар. За двата обекта сумата е в общ размер на близо 9 000 000 лева. Други 2 400 000 лева - за реновиране на НЧ „Родолюбие“ в Асеновград са по проект, с който общината е кандидатствала и чака одобрение.

„Аз съм убеден, че в предишните мандати ръководителите, които са управлявали Асеновград, са положили максимални усилия, според възможностите си, за развитието и просперитета на общината. Въпреки това, заварихме дългове в размер на милиони левове. Сумата, която трябва да бъде върната до края на 2026 г. за момента е малко над 18 000 000 лева. Имаме и месец време – до края на настоящата календарна година да изплатим 5 700 000 лева. Когато встъпихме в длъжността и анализирахме ситуацията разбрахме, че първите две години от мандата ще са по-трудни, предвид финансовата ситуация, в която бе поставена общината. За съжаление, през март настъпи и пандемията от коронавирус, което допълнително усложни обстановката не само в Асеновград, а и в цялата страна. Независимо от това, полагаме усилия и вярвам, че се справим и ще предизвикателството COVID-19“, каза в заключение кметът доктор Грудев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?