Следвайте ни

Асеновград остава непокътнат от COVID-19

viber icon

Няма регистрирани случаи на коронавирус в община Асеновград до момента, съобщават от Общинския оперативен щаб. 

Карантинираните към днешна дата са 135. От тях около 45% са в града, а останалите са в селата Боянци, Козаново, Тополово, Бачково, Избеглии, Конуш и Стоево, като най-голям брой са в Боянци - 73 души.

През изминалата седмица екипи от инспектори на звеното на РЗИ в Асеновград и на Районното управление на МВР в града са извършили общо 138 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения. Проверени са и 12 обекта с обществено предназначение. Образувано е 1 досъдебно производство по преписка за неспазване на карантинните изисквания.

Продължава работата с получените от РЗИ – Пловдив списъци. Своевременно се подава информация към кметовете и кметските наместници за нови лица, поставени под карантина. Осигурено бе полицейско присъствие в село Боянци, където в периода от 6 до 10 юни се завърнаха голям брой работници от Испания.

След влизане в сила заповедта на министъра на здравеопазването за отпадане карантината на лица, завръщащи се от редица страни, значително се затруднява контролът, тъй като в списъците на РЗИ – Пловдив не се посочва кой от коя държава влиза в България. Освен това на сухопътните и морски ГКПП съществува възможност пътуващите да не посочват коректно от коя страна идват, за да не попаднат под карантина.


„Тревожен става фактът, че все повече се увеличава броят на хората, които не спазват изискванията за социална дистанция. С отпадането на редица ограничителни мерки значително нараства и рискът от разпространение на инфекции. Все повече на преден план излиза чувството на лична отговорност и самодисциплината на всеки един от нас, тъй като предпазвайки себе си ние пазим и другите. Това, което ние, като администрация, можем да направим единствено, е да продължим да приканваме гражданите да изпълняват държавните разпореждания и да даваме личен пример за дисциплина. Всички си мислим, че проблемът е отминал, но не е така. Апелирам да спазваме поне мерките, които в момента са в сила, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, като социалната дистанция е най-важна“, призова кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?