2374
Следвайте ни

Асеновград инвестира над 17 000 лв за културни събития

viber icon

Община Асеновград отново обръща поглед към културата в града. Въпреки пандемията от COVID-19 през 2021 г. културни мероприятия се провеждаха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Община Асеновград винаги е подпомагала финансово всяко събитие, за да бъде възможно реализирането му и съответно - с безплатен достъп на гражданите. Общата сума, която администрацията е отделила за провеждането на подобен род събития от началото на 2021 г. до момента, достига близо 17 500 лева.

Освен това, за организирането на концерти, пътувания за участие във фестивали, издаването на книги от местни автори и много други подобни събития се финансират почти ежемесечно с решение на Общинския съвет в града, но по предложение на администрацията.

Наред с мероприятията, заложени в културния календар на общинската администрация (сред тях: майски, есенни и коледни тържества; честване на големи християнски и национални празници с традиции; ритуали, характерни само за Асеновград и много други), за  който ежегодно и традиционно се отделят финансови средства, през 2021 г. отделно бяха финансирани и още няколко граждански идеи. 

4800 лева отпусна общината за провеждането на авто и лятно кино. Събитието се радваше на огромна популярност. Хиляди жители и гости на града се събраха, за да гледат напълно безплатно българските продукции "Привличане" и "Диви и щастливи". Интересът към събитието бе толкова голям, че освен с колите си, имаше и хора, които бяха дошли пеша, за да присъстват на прожекциите, като останаха правостоящи. Специален гост на двудневния кино фестивал бе актьорът Александър Сано. Целта на общинското ръководство е да се реализират все повече иновативни идеи в областта на културата за в бъдеще. Важно е събитията да отговорят на очакванията и изискванията на асеновградчани и към културните мероприятия да се привличат младите хора, които да останат и да се забавляват в Асеновград.

За провеждането на "МЕНАР Филм Фест" в Асеновград общината отдели 2600 лева през тази година. Кинофестивалът се проведе в Градска библиотека "Паисий Хилендарски". Събитието се състоя за втора поредна година и продължи почти месец. Асеновградчани се насладиха на филми от Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия. Входът за посетителите беше напълно безплатен, благодарение на финансовата подкрепа на общината.

Администрацията отдели средства и за събора "Да съхраним българските традиции и дух", провел се на Араповския манастир "Света Неделя". Събитието продължи няколко дни и се радваше на посещението на стотици любители на фолклорното изкуство. В събора се включиха близо 50 фолклорни състава от цяла България. Финансовата подкрепа за провеждане на всенародното веселие на манастирските поляни, от страна на община Асеновград, бе в размер на 5250 лева.

Други 4800 лева бяха отделени и за реализиране на 3-дневния ретро фестивал "30-те години на XX век в Асеновград". Събитието бе по инициатива на "Станимашка фотографчийница" и включваше различни мероприптия, сред които разговор-дискусия на тема „Процесите в модернизацията на града и развитието му през 30-те“, изложби, концерти, прожекции на интересни филми от историята на града. Кулминацията бе представянето на премиерата на постановката от „Театрална работилница за мечти“ - „Танго край Чая”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?