Следвайте ни

Анархия: Роми оставиха без покрив 72-годишен за две керемиди

Приходящи калайджии изнудили Димитър Димитров от Симеоновград да се качат на къщата му, притиснали го за пари и обрали всичко от двора

viber iconВместо да оправят две уж висящи керемиди, неизвестни мургави братя от т.нар. калайджии отнесли покрива на къщата на 72-годишния Димитър Димитров от Симеоновград. Не стига, че уличните „майстори” събрали керемидите на купчини, скачали върху гредите и оставили огромни дупки на няколко места по покрива. Накрая притиснали Димитър, за когото чули, че е иманяр, и поискали от него всичките пари и съкровища, които има. Заплашили го, че ще го гръмнат, ако не им даде парите и му показали пистолета. Това се е случило в края януари, както разказа пред наш екип потърпевшият човек. За да спаси живота си, той им дал всичките си скътани пари 210 лева и 35 евро. Злато обаче мургавите братя не получили. Какво злато бе, хора, какво имане, аз нямам ток вкъщи, общината ме храни, а те пари искат от мене, тюхка се човекът. Вижте какво ми направиха покрива, как да го оправя, като нямам и стотинка, жалва се той.

Димитър, който е тракийски потомък и е познат като най-здравия българин в града, живее в една от ромските махали на Симеоновград. Човекът оцелява от помощи и получава храна от социалния патронаж в общината. Ако има някъде врата в скромната му къща, то тя не се заключва. Двойно старо легло с няколко ката овехтели юргани има в една от стаите. В другата се мъдри само стол, който е събрал дъждовна вода от пробития от майсторите покрив. В третата стая зловещо виси лампион, а до него зее огромна дупка в тавана, пак дело на мургавите посетители. На пода стоят строителните отломки от покрива. Няколко стъпала надолу отвеждат в по-голяма стая, за която Димитър каза, че е механа. Фенерите на телефоните ни осветиха дълга маса с покривка, върху която с помощта на „покривните майстори” бяха нападали отломки от пробития таван. 

Знаете ли колко нахални бяха тези мургавите непознати още с появата си, разказва Димитър. Той си помпал гумите на каруцата на улицата пред къщи, когато до него дошли двама от т. нар. калайджии. Единият бил около 35-годишен, с хубави черти, симпатичен, по думите на Димитър. Другият бил около 16-годишен младеж. Питали Димитър дали има керемиди за ремонт. Той отвърнал, че няма и продължил да помпа гумите на каруцата си. По-възрастният настоял той да помпа гумите и почти насила взел помпата от ръцете на Димитър. Докато помпа, огледал къщата и заявил на Димитър, че видял две керемиди, които уж висели и трябвало да се оправят. Димитър отново отказал. Те пак настояли и буквално изнудили 72-годишния симеоновградчанин да ги пусне до покрива срещу 20 лева. Той се видял в чудо и за да ги разкара, в крайна сметка склонил. Двамата мургави се качили на покрива завидно скоростно. През това време Димитър отишъл за 10 минути до близкия пазар за люти чушки. Като се върнал, видял пред дома си голям син бус, без стъкла. А на покрива вече щъкала цяла група от мургави майстори. Междувременно, по предложение на мургавите мизата скочила на 40 лева. Димитър им ги дал, само и само да се махнат от главата му. Видях, че свалят всички керемиди подред, някои от тях дойдоха при мен и ми казаха да им дам всичките си пари, разказа отчаяният човек. Наобиколиха ме яки мъже и поискаха да им дам скритото злато, добави Димитър. Казал им, че няма такова имане, и ако имал, в такава мизерия ли щял да живее, без ток, в необзаведена къща. Групата калайджии го притиснали здраво и му заповядали да им даде всичките си пари, защото щели да го застрелят, по думите на Димитър. Показали му и пистолет на кръста на единия от тях. Димитър се уплашил много и бил принуден да им даде всичките си скътани 210 лева и 35 евро. Щяха да ме убият, какво да правя, разказа пред наш екип той. После пак не го оставили. Димитър трябвало да отиде да си получи храната от социалния патронаж. Не го пуснали сам. Под конвой го качили в буса и го закарали да си вземе храната. Върнали го вкъщи и започнали тараш на двора, откъдето отмъкнали тесли, пирони, две големи тави за лютеница и други приспособления за впряг на коня. Някой оптимист би казал, че все пак са му оставили нещо - тухлите от къщата и оборския тор в двора.

Не ги знам какви са, нито откъде са, единият вика, че били от Димитровград, другият каза, че са от Стара Загора, сподели Димитър.

Сега къщата на симеоновградчанина е с пробит и почти разрушен покрив. А зимата не е свършила, валят дъждове. Възрастният мъж, останал без една стотинка, няма представа какво ще прави и как ще продължи да живее. Но бе категоричен, че ще сигнализира в полицията, след като е преживял първоначалния шок, за да не страдат и други хора. Димитър се надява, че тези мургави измислени майстори с големия син бус ще бъдат заловени.

Според него подобни нахалници и обирджии имали за цел само да се докопат до покрива, било за поправка на улук или керемиди и след тях – Содом и Гомор. Все пак Димитър е благодарен за това, че е останал жив след тази случка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?