2374
Следвайте ни

Абсурден случай в Асеновград изправи жители срещу община

viber icon

Абсурден случай от Асеновград. Над 50 семейства в най-новия квартал на града нямат път до домовете си. Единствената пътека, по която доскоро минавали, попада в реституиран имот и собственикът е поставил ограда. Четири пъти жителите в квартала са изпращали писма до общината, че са откъснати от света с молба да им направи път.

Кварталът тепърва се формира, там тепърва се строят жилищни сгради. Но се оказва, че хората се намират в капан. На съществуващия път е започнат нов строеж, който блокира движението.

„Нямам избор. Купих имота от частен съдебен изпълнител. Пътят се пада под имота, има и от другата му страна. Моят съсед също възнамерява да строи и съвсем ще се блокира достъпът”, смята собственикът на строежа.

Оказва се, че пътят е направен от гражданите със собствени средства. Линейки и пожарни автомобили пък отказват да реагират на сигнали, тъй като живущите все още нямат адрес. Те се оплакват, че общината не реагира на изпратените писма. Живущите в квартала настояват да бъде изграден път.

От общината са изпратили писмена позиция, в която посочват, че срещу изграждането на пътя има възражения и претенцията на хората не са основателни, тъй като годишния бюджет се формира в началото на годината и средства за изграждане на път не са предвидени. Ето какво още казаха от Община Асеновград още:

Експерти от община Асеновград са извършила проверка и оглед на място, разговаряли са и с двете засегнати от казуса страни. До настоящия момент, достъпът до парцелите се е осъществявал през вътрешно квартални улици на ЖК „Баделема“ и през път, който преминава през частни имоти. След започнатото ново строителство, достъпът от пътя е прекъснат. Вътрешно кварталните улици на ЖК „Баделема“ са с малък габарит и не са предвидени да осигуряват достъп до множество други имоти в новоизграждащия се квартал. Според действащия Подробен устройствен план (ПУП), достъп до имотите в новия квартал има - основно през улиците „Матей Преображенски“ и „Петко Москов“. Междувременно в община Асеновград постъпи възражение, подписано от 108 живеещи в блоковете №11 и №12, с което хората категорично отхвърлят възможността за преминаване през оформените зелени площи, за които те се грижат и до сега. Живеещите там не са съгласни да им бъдат премахнати поставените по схема гаражи, нито да се разрушава облагороденото от тях пространство, за което изрично са внесли подписка, при условие, че до новообразувания квартал има достъп по други две улици.

Към настоящия момент има изготвен технически проект за прокарване на инфраструктурата на квартала - водопровод, канализация, улично осветление, газификация, улична мрежа и други. За цялостното реализиране на проекта са нужни много средства, с които общината не разполага към момента, поради което се започна с поетапното благоустрояване на квартала. През изминалата година там се направиха инвестиции за над 250 000 лева, с които средства бяха изградени водопровод и канализация и се извърши баластриране на улица „Матей Преображенски“, както и на част от улица „Петко Москов“, по които ще се осъществява достъпът до новоизграждащия се квартал.

Кварталът е в урбанизираната територия на Асеновград и в него вече се построиха много жилищни сгради. Има и още много незастроени парцели. Тъй като кварталът е нов, в него няма изградена почти никаква инфраструктура. За изграждането на цялата подземна и надземна инфраструктура за целия квартал ще са необходими над 10 000 000 лева, което е непосилно за бюджета на община Асеновград към момента. И за да се реализира горепосоченото ще трябва да се спре изцяло работата по строителната програма на територията на цялата община и да се предприемат действия по изграждане на необходимата инфраструктура единствено на квартал „Баделема II“. Поетапно през следващите бюджетни периоди, според възможностите си, общината ще продължи с изграждането на подземна инфраструктура и прекарването на пътни артерии. След приключване на основното строителство в квартала ще бъдат положени и трайни настилки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ъхъ

Ъхъ

06.10.2021 | 15:13

Ами вие, които сте построили и закупили тези имоти къде гледахте преди да станете собственици? Много ясно, че ще дойде ден в който някой ще каже, че имота е негов и ще го загради. Ако имота беше ваш нямаше ли така да постъпите? Който строи на терен без готова инфраструктура трябва да е наясно с последиците. И Асеновград се презастрои като Пловдив, явно и тук управлението на града е корумпирано и дава разрешителни за строж на който си поиска. Преди 5 г. в кв. Горни Воден градинка с чешма и кипариси е дадоха на близкият хотелиер да направи втори хотел, като дори не е имало и търг за земята. Това е една от жалките картинки в страната ни, които карат все повече хора да забягват в чужбина, защото им писва от корупцията и шуробаджанащината тук.

Отговори
4 0
Veni 999

Veni 999

06.10.2021 | 14:47

Не е само тази нередност.Кои са тези ,които си позволяват да лишат цял град от ефирна безплатна телевизия толкова дълго време?!

Отговори
2 1
Ъхъ

Ъхъ

06.10.2021 | 15:07

Как кой? Донев, който е собственик на бившият хотел Асеновец, върху който са антените. Изнудва всички оператори с двойно по-високи такси.

Отговори
0 0
Бонго Бонго

Бонго Бонго

06.10.2021 | 09:19

50 семейства по двама души са 100 човека и един ви спира. Ами вържете го в гората, смажете го от бой да се нааква като мине покрай всички ви. Общинарите нищо няма да постигнат, полицаите нищо няма да направят, адвокатите също нищо. Граждански арест и бой по динята всеки ден, докато сам ви направи Път.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?