Следвайте ни

800 бежанци се биха в Харманли

Пратиха 50 полицаи и жандармеристи да усмиряват поредното меле в лагера, посрещат ги с канонада от камъни

viber icon
Делян АВРАМОВ, Хасковска Марица 

Близо 800 мигранти заформиха нов масов бой в бежанския лагер в Харманли и посрещнаха с канонада от камъни пратените да ги усмиряват 50 полицаи и жандармеристи, съобщиха от полицията. 
Скандалът в центъра за настаняване на чужденци започнал в 23 ч. в неделя. По неофициална информация поводът бил забележка за фалшиво пеене. Охраната подала сигнал за мелето в районното. По тревога били вдигнати 50 служители на ОДМВР-Хасково. Строшено е предното панорамно стъкло на една от патрулките "Опел Астра". Във въргала леко са ранени двама сирийци. Те са с охлузвания по главите. В боя участвали още иракчани и афганистанци.
Към час след полунощ в понеделник униформените  са възстановили реда в лагера и е създадена организация за патрулиране и охрана. "В понеделник започнахме изясняване на причините за конфликта и нанесените материални щети по сградния фонд и инвентар", коментираха от регионалния пресцентър на МВР.
Само преди седмица при сбиване между афганистанци двама 19-годишни младежи бяха наръгани с нож от свой сънародник.
Както вече сме писали, през есента на 2014-а се биха 100 иракчани и афганистанци, трима бяха ранени, а инвентарът в сградата бе изпотрошен.
В края на март м.г. пък в същия бежански център кюрд бе прободен във врата на милиметри от сънната артерия заради религиозен спор по време на помен с двама 24-годишни сирийци сунити. Дни по-късно 50 пияни сирийци също се пердашиха пред местна кръчма. В мелето 22-годишен бе промушен в ръката с нож, на втори му спукаха глава, петима бяха арестувани.
Заради честите нарушения на реда от бежанците и разширяването на лагера ВМРО подготвя протест на 4 септември. Според представители на комитите начело на недоволните ще застане евродепутатът Ангел Джамбазки.
Недоволството срещу лагера не е от сега и е от създаването му и идването на първите мигранти през 2012 г.
Капацитетът на центъра в момента е за 2300 души. Този месец настанените тук потърсили закрила чужденци са около 1000. Въпреки увеличението, това е значително под бройката на настанените през същия месец в предишните 3 години.
По план вече са поставени и нови фургони за още 400 човека. Те обаче не са оборудвани  и там няма настанени хора. По разчет е заложено и поставянето на още 68 фургона. Процедурите по обявяването на обществените поръчки вече са стартирани от Агенцията за бежанците. Срокът по споразумението с ЕС за финансирането е до декември тази година.
Така лагерът в Харманли може да приеме около 3 хиляди бежанци. За изграждане на фургонния лагер, заедно с контейнер за охраната, система за видеонаблюдение и ВиК инсталация са предвидени 1,6 млн. лв. Също така ще има и собствено водозахранване. Ще бъде прекарано парно за 875 хил. лв.
Максималният капацитет, който може да достигне центърът за настаняване на чужденци, е 5000 човека, ако бъде разпънат и палатков лагер. Категорично такава вълна не се очаква, коментираха от ДАБ и МВР./Хасковска Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?