Следвайте ни

15 хиляди се стичат в Бачковския манастир, игумена го няма

Чудотворната икона в обителта дарява бездетни семейства с отрочета

viber icon

Хиляди поклонници започнаха да се събира от вчера в Бачковския манастир за храмовия празник Успение Богородично, който е днес. Тържествата започнаха с вечерна служба с опело на Света Богородица. Тази сутрин ще се отслужат полунощница, след това утреня и накрая - празнична литургия.

 

Денят е посветен на смъртта на Божията майка или на успението <210>. Според преданието апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото тяло.

 


„Хората идват на празника да се поклонят на Света Богородица и най-вече на чудотворната икона. Опашката от двеста души стига до вратата на манастира, поклонниците чакат около час, но няма скандали и разправии. Всеки е дошъл за Бога“, казва Стамен Пепелишев, уредник на манастирския музей. За храмовия празник се очаква да дойдат около 15 хиляди поклонници. Няма да присъства обаче новият игумен епископ Сионий, тъй като ще бъде на служба в Троянския манастир заедно с патриарх Неофит. 

 


Хората носят дарения и агнета за курбан. Дарените предмети се оставят на масата в църквата, хлябовете са раздават, а агнетата се затварят в кошарата навън, за да послужат за следващ курбан.

 


В Бачково и близките села всички хотели и къщи за гости са резервирани отдавна, а светата обител разполага със 150 места. Преди години възрастните хора спяха на двора на манастира, но пожарната вече не го допуска, тъй като имаше случаи на изгорели манастири и е опасно“, допълва уредникът. Пепелишев посочва, че все повече млади хора посещават светините. Най-голям брой поклонници обаче е имало през 1980-те, през последните години на комунизма.

 


Напоследък Бачковският манастир се е превърнал в магнит и за чуждите туристи. Група испанци смирено чакат на опашката пред чудотворната икона. Според преданието тя е копие на легендарната икона на Св. Богородица, нарисувана от евангелист Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

 


Изображението на Божията майка е от типа „умиление”, облечено в сребърни и златни обкови. Иконата, която е една от най-тачените у нас, е създадена през 11. век. „Богородица е с най-големи дарби от всички светци. Тя умее да изцерява от неизлечими болести. „Чудесата <210> нямат чет“, смята отец Михаил. Дяконът разказва, че наскоро в храма дошъл мъж от Враца, който още пред иконата усетил, че жена му е бременна. По чудо бездетното семейство се сдобило с близнаци и дошло в Бачковския манастир да ги кръсти.

 


Хиляди са се сдобили с потомци благодарение на помощта на Божията майка. „Даваш молитва на Богородица, а тя ти дава дете“, отбелязва отец Михаил. Той служи в обителта от 40 години. На младини бил отровен и легнал на смъртно легло, но Дева Мария го спасила и излекувала. По-късно иконата го благословила и го дарила с дарбата да лекува. Днес мнозина идват в манастира, където дяконът ги лекува чрез възлагане на ръце. 

 


Монахът успял да обърне в православието трима англичани. Първият бил Джонатан, на когото отец Михаил лично дал свето кръщение. После дошли синът и брат му. Всяко лято Джонатан идва да живее в лятната си къща в Бачково и чинно присъства на литургиите. „Джонатан ми казва, че църквите в Англия не са като тукашните - хората не ги почитат. Храмовете им пустеят“, чуди се дяконът.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?