Редакторите на „Марица” - премиери, кметове и дипломати

Издателят Христо Г. Данов подпомагал изданието със собствени средства, тъй като субсидията не достигала

В Деня на будителите ИК "Марица" откри изложба от кампанията „Пловдив през годините”. Експозицията е посветена на онези предприемчиви индустриалци, търговци и общественици, които поставиха основите на местната икономика и осигуриха нейния възход във времето. 

В 20 пана изложбата "Емблематичните марки на Пловдив" ще ви запознае с историята и настоящето на икони в бизнеса като „Каменица”, „Филикон” и „КЦМ”. А също и със значимите обществени институции, създали и дали шанс за развитие на цели поколения успели пловдивчани. Сред тях са Драматичният театър, Аграрният университет, Хуманитарната гимназия, Библиотека „Иван Вазов”, Военна болница.

Експозицията е естествено продължение на инициативата "Пловдив през годините", в която вече ви срещнахме с големите личности на града, неговите духовни и културни средища, природните забележителности на областта и региона.

Изложбата е подредена на площад „Централен”.

Още в началото на Освободителната война Христо Г. Данов решил, че трябва да започне издаването на вестник, който да подпомогне създаването на нова България. Мечтата му се осъществила година по-късно.

От 25 юли 1878 г., когато излиза първият брой на в. „Марица”, до 6 септември 1885 г., т.е. в продължение на шест години, съществуването на вестника е негова първостепенна грижа. Тъй като отпуснатата субсидия била недостатъчна, той често подпомагал изданието със собствени средства.

Завършил престижни училища в Цариград, Париж и Виена, председател на революционния комитет в Свищов, автор на публикации в европейския печат за погромите след Априлското въстание, разузнавач по време на Руско-турската освободителна война. Това е кратката визитка на Григор Начович, първия редактор на вестник „Марица“.

Знакови фигури са и редакторите Иван Евстратиев Гешов, Георги Груев, Михаил Маджаров и Стефан Бобчев. Един от тях е автор на първия закон срещу корупцията, друг налага Закона за насърчение на родната промишленост, трети става председател на Българската академия на науките. Това са хората, които правят големия вестник „Марица” в продължение на малко повече от шест години.

От редакторите на вестник „Марица” трима станали премиери. Редактори и сътрудници са получили 22 министерски поста, над 30 депутатски мандата, дипломати, кметове на Пловдив и София.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?