Рецепта за либийски специалитет с тиквички

Във Франция тиквичките са основна съставка в „ratatouille"  -  ястие от задушени летни зеленчуци, приготвени със зехтин и задушавани продължително време на ниска температура. То произхожда от района на Ница и се сервира като гарнитура или като самостоятелно ястие за обяд, с хляб.

В Турция тиквичките са основна съставка в популярното mucver, или „тиквени палачинки", приготвени от настъргани тиквички, брашно и яйца, леко запържени в зехтин и сервирани с кисело мляко.

В Либия те се пълнят с кайма и ориз плюс различни подправки и се задушават на пара. Използват се също и в редица рецепти за приготвяне на задушени зеленчуци. В Египет се правят с доматен сос, чесън и лук.

В Гърция обикновено се пържат или се варят с други зеленчуци. Сервират се най-често като ордьовър, но по време на пости се използват и като основно ястие. Съседите ни също консумират цветовете, най-често пържени, но може и печени на фурна с доматен сос. Към ястието обикновено се добавя и фета сирене.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?