Разследване на "Марица": Кой е Байрям Солак, купил парка в "Кършияка"

Байрям от Мулдава брои 960 000 лева за парка в "Кършияка", но не свари да измаже бащината си къща

Кой е Байрям Сали Солак, който купи 18 дка до хотел "Санкт Петербург" -  най-новият играч на пловдивския имотен пазар или подставено лице на известен инвеститор от йордански произход? Този въпрос си задават протестиращите, които опитват да опазят зелената площ в "Кършияка". Искат да знаят с кого си имат работа, за да разчетат следващите си действия в преговорите с Общината и собственика на спорния терен. "Марица" тръгна по следите на Солак и установи любопитни подробности за житието и бизнеса му. Оказва се, че мъжът наистина има търговски нюх и опит в строителството. От дюлгерските дела даже е натрупал прилични обороти през последните години. 

Регистрирал първата си фирма през 2007-а

Започва като едноличен търговец с широк спектър от интереси -предприемаческа и посредническа дейност, продажба на алкохол и сладкарски изделия. Това начинание обаче носи символичните приходи от 23 хиляди лева за 6 години. Солак обаче е деен човек и не се оставя да лежи на една кълка. През 2008-а създава „Солак 77” ЕООД, която се специализира в сухото строителство и ремонтите. В информационните масиви обаче липсват каквито и да е данни за дейност и приходите на дружеството до 2011 г. Първите са от 2012-а, когато фирмата е имала приходи от 60 000 лв. Следва бърз възход и през 2017 година "Солак 77” ЕООД вече реализира близо 1 300 000 лева нетен приход. От справка в НОИ е видно, че миналата година е била ударна за Байрям ​- през януари в едноличното му дружество са наети 21 служители, а през април те вече са 60. Роят се и фирмите, собственост на Солак. През 2017-а той регистрира две нови дружества в един ден. Познатата от сделката за парка в "Кършияка" „Парадайс Гардън Резидънс” и фирмата със сходно име „Сънрайз Гардънс” са вписани с капитал от по 2 лева. Въпреки ръста на приходите в периода от 2012 до 2017 г. няма данни за печалбите на "Солак 77" ЕООД - основното дружество, с което работи бизнесменът. В този смисъл не става ясно как предприемачът от Мулдава е спестил близо 1 млн. лева, за да закупи бившия общински имот до хотел „Санкт Петербург”. В родното му село се сещат, че

преди 5-6 години Солак се хванал с "бизнесмен от Пазарджик" и му потръгнало.

Първоначално имал бригада от двама-трима дюлгери, но започнал да вика на работа все повече хора. Съселяните му твърдят, че вършил довършителни работи по обектите на "патрона" си.  

Днес в Мулдава почти никой не желае да говори за Солак. Част от съселяните му с видимо притеснение отказват коментар, а други казват, че даже не си спомнят кой е. Двама мъже, които  се съгласиха да говорят с екипа ни, бяха лаконични и казаха, че Байрям от няколко години не живее в селото и рядко се прибира. Показаха ни обаче родната му къща. Тя е на адреса, на който са регистрирани всички фирми на Солак. Там сега живее майката на предприемача. Според хора от селото, пожелали имената им да не се цитират, доскоро жената ходела на работа в една от местните фабрики и не личало да има финансова подкрепа от проспериращия си син. Фамилната къща също не показва, че наследникът й купува имоти за милиони в Пловдив и наема авторитетни адвокати, които да го представляват в преговорите. Сградата стои неизмазана, явно както са я построили по-възрастните мъже в семейството. Единственото подобрение в доста неугледния имот е ролетната врата на гаража.  

"Марица" ще продължи да търси информация за бизнеса на Байрям Солак и евентуалните му връзки с други познати лица от строителния бранш в Пловдив.     

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Fuji

Fuji

30.12.2019 | 22:50

Брата на Таха строи в Пазарджик. Странно съвпадение, нали?

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?