Подай сигнал

Разширението на "Васил Априлов" реже 10 имота

Стадион "Спартак" пак се подготвя за концесия

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1660 прегледа 0

Разширението на "Васил Априлов" реже 10 имота

Десет частни имота започват да отчуждават на бул. "Васил Априлов", за да го разширят от западната страна с още едно платно в участъка между кръстовищата с Пещерско шосе и бул. "Шести септември". Терените и сградите са описани, възложени са данъчните оценки и на днешната сесия на местния парламент ще бъдат включени в годишната програма на община Пловдив.

Повечето от сградите представляват ниски постройки, които се ползват за офиси и магазини. Има няколко стари къщи на доизживяване. Според кмета Иван Тотев празните терени не са големи и няма да струват много пари на градския бюджет. Ако отчуждаването приключи тази година, ще се търсят средства догодина да започне и самото разширение на булеварда. Строителните работи ще са по-лесни, отколкото на реконструираната част от "Васил Априлов", където бяха подменени всички подземни комуникации - магистрален водопровод с отклонения, канализация, кабелна мрежа. Преди това EVN прекара парно.

Отчуждаване стартира и на Голямоконарско шосе, предвидено за реконструкция и разширение от бул. "Дунав" до транспортния възел за Царацово. Проектът е на стойност над 50 млн. лева и двете общини - Пловдив и "Марица", се надяват на финансиране от държавния бюджет.

Стадион "Тодор Диев", известен повече като "Спартак", се подготвя за концесия. Спортният комплекс с площ 24 784 кв. метра също влиза в годишната програма за управление на общинските имоти. Досега стадионът беше предвиден за отдаване под наем, но новият спонсор на футболния клуб изяви желание да го вземе на концесия, обясни за "Марица" вчера зам.-кметът по социална политика и спорт Георги Титюков.

Комплексът е в отчайващо състояние - с разграден двор, който се ползва за автомобилен сервиз, потрошени седалки, купчини отпадъци, изкъртени алеи, разбит паркинг, занемарена административна сграда. Единствено теренът се поддържа криво-ляво. Ремонтирана наскоро беше само сградата, която през миналата година общината даде под наем за художествена гимнастика.

Спортният комплекс "Тодор Диев" беше предоставен на концесия на "ПФК "Спартак С 94 - Пловдив" АД на 19 януари 2006 г. Дружеството и администрацията не можаха да се разберат за имотните граници от страна на ул. "Кукуш", срещу "Била" и договорът беше прекратен, без да е изпълнен и един лев инвестиции. Според споразумението "Спартак" - АД трябваше да вложи над пет милиона лева в игрището и обслужващите сгради. За куриоз - от ПФК искаха кварталният стадион в "Кючук Париж" да бъде реновиран според изискванията на УЕФА и ФИФА. Това се оказа напълно непостижимо за концесионера.

Засега не са уточнени условията, които община Пловдив ще постави пред бъдещия концесионер. Процедурата е дълга, ще минат осем-девет месеца, докато се подготви, каза Георги Титюков.

Коментари