Подай сигнал

Разрушиха с динамит легендарната аптека "Марица"

Съвременници сравнявали зданието с най-изящните сгради в Париж

Пловдив през годините

от Владимир Балчев 3176 прегледа 0

В Деня на будителите ИК "Марица" откри изложба от кампанията „Пловдив през годините”. Експозицията е посветена на онези предприемчиви индустриалци, търговци и общественици, които поставиха основите на местната икономика и осигуриха нейния възход във времето.

В 20 пана изложбата "Емблематичните марки на Пловдив" ще ви запознае с историята и настоящето на икони в бизнеса като „Каменица”, „Филикон” и „КЦМ”. А също и със значимите обществени институции, създали и дали шанс за развитие на цели поколения успели пловдивчани. Сред тях са Драматичният театър, Аграрният университет, Хуманитарната гимназия, Библиотека „Иван Вазов”, Военна болница.

Експозицията е естествено продължение на инициативата "Пловдив през годините", в която вече ви срещнахме с големите личности на града, неговите духовни и културни средища, природните забележителности на областта и региона.

Изложбата е подредена на площад „Централен”.

***

За пръв път името на Габриел Токатлиян, основателя на легендарната аптека „Марица”, се споменава в пресата през май 1884 г. Вероятно по това време аптеката вече е съществувала. Първоначалното място не е известно, но в самото начало на ХХ век табелата се вижда върху новопостроена сграда на ъгъла между днешния бул. „6 септември” и ул. „Райко Даскалов”, срещу Караул хан.

През декември 1896 г. Габриел Токатлиян фалирал и управлението било поето от командитно дружество. През 1902 г. Токатлиян отново се върнал към аптекарството, но няколко години по-късно решил да напусне Пловдив.

През 1906 г. аптеката е закупена от Харитон Куев, който купил терен върху отсрещната страна на сегашния булевард, където построил нова аптека. Нейното откриване през 1911 г. било приветствано с възторжени статии в печата. Изящната сграда с прекрасна украса и аристократичен вид дала повод на вестникарите да отбележат, че дори и в Париж трудно ще се види така представителна постройка.

Уви - малко преди 1980 г. динамитът разруши прекрасното здание, за да открие безличната фасада на нов жилищен блок.

Коментари