Разписаният ОВОС за река Марица е на гимназиално ниво

Генади Алтънов е член на сдружение „Олимпик 2002“. Инженер, завършил магистърска степен в Технически университет - София със специалност „Топлоенергетика“. От около 3 години живее и работи по специалността си в Пловдив. Страстен риболовец от 7-годишна възраст.

 

- Г-н Алтънов, защо не одобрявате проекта за социализация на река Марица в сегашния му вид?

- Сдружение „Олимпик 2002“ застава твърдо против реализацията на части от проекта. Самият ОВОС и докладът за оценка на въздействие са некомпетентно написани - в разрез със законите и с европейските директиви. Те са с много ниско качество. Нивото им е не експертно, а по-скоро гимназиално. Предполагаме, че е оказан натиск върху директора на РИОСВ, тъй като в един момент оттам казват, че не може да се строи в защитените територии, а в друг - че може да се строи в тях.

 

- Какви са вашите искания?

- Настояваме реката да остане такава, каквато е, да се запази дивият <210><210> облик. Искаме коритото да не се пипа, макар че по проект е заложено то да се коригира. Предвидено е речното дъно да бъде направено от габионни матраци. Те представляват телени мрежи, между които има насипан чакъл. Като се сложат на дъното на коритото, ще създадат проблеми при повишаване на нивото на водите. Отпадъците, които хората изхвърлят в реката, както и трупите, които влачи водата, ще започнат да изкъртват мрежите. Отделно рибарите ще си късат въдиците и няма да могат да се радват на пълноценен риболов. Експертите твърдят, че проектът ще има незначително отрицателно влияние върху рибите. Но след като от сдружението изпратихме жалба до МОСВ, оценката на министерството бе, че, обратно - ще има значително отрицателно въздействие.

 

- Какви са опасностите?

-  Опасно е в коритото на реката да има шезлонги, плажове, катерушки, велоалеи. При една приливна вълна всичко това ще бъде пометено и ще отиде в Одрин. А какво ще се случи с устоите на мостовете? Подпорите ще поддадат, водата ще ги отнесе и съоръженията ще паднат.

 

- Някой експерт проучил ли е този проблем?

- И ние това питаме. Има снимки в Youtube от 2005 г. насам докъде са стигали нивата на реката. Ще ви настръхне косата. Освен това според проекта трябва да се обособят 5 зони за риболов. Наясно ли са изобщо тези хора с риболова по Марица, че да ограничават достъпа на рибарите до реката? Питахме на общественото обсъждане. Отговор нямаше.

Всички обаче трябва да сме наясно, че ако ландшафтът на реката се промени, това ще даде отражение и върху местния микроклимат на Пловдив. Температурите ще се вдигнат. Няма да я има прохладата, която Марица носи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?