Разкрития: Австрийци финансирали касапина от Крайстчърч

 

Нападателят Брентън Тарант, убил 50 души в две джамии в Крайстчърч, е бил финансиран от крайнодясно австрийско движение. Това съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от световни медии. Според Курц престъпникът е бил финансиран от "Движение за идентичността", което поддържало връзка с терориста.

"Можем да потвърдим, че движението е предоставило финансова подкрепа и също поддържа контакти с новозеландския престъпник", добави Курц. Канцлерът добави, че такива прояви на екстремизъм нямат място в Австрия. "Необходимо е бързо да се разследват тези мрежи, да се установи дали има измами на територията на Австрия и да се накажат всички, които са извършили престъплението", заяви той.

По-рано беше съобщено, че поради подозрения, че има връзки с Брентън Тарант, австрийските сили за сигурност са извършили претърсвания в апартамента на официалния представител на крайнодясното "Движение за идентичността" Мартин Зелнер. Според следователите Зелнер е получил трансфер в размер на 1,5 хил. евро като дарение от новозеландски терористи малко преди трагедията. Ултрадесната организация "Движение за идентичността" се състои от представители от различни страни, по-специално от Германия, Австрия, Франция и Италия. В Австрия и Германия тя е под надзора на специалните служби.

 В медиите философията на движението на идентичността се нарича "модернизирана форма на расизъм". Националистите твърдят, че тяхната цел е да намалят притока на мигранти и да запазят европейската идентичност. Привържениците на движението използват социалните мрежи, за да привлекат вниманието към своите улични акции. Припомняме, че в две джамии в Крайстчърч, на 15 март, имаше стрелба, при която бяха убити 50 души, а други 50 бяха ранени. Обвиненията в убийство са срещу 28-годишния австралиец Брентън Тарант.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?