Разкриха фаталната грешка, погубила нашия алпинист в Хималаите

Иван Томов беше издръжлив и силен алпинист, но всеки може да развие планинска болест, а на голяма надморска височина тя е изключително опасна, каза за Дарик Чатур Таманг, директор на компанията организатор на експедицията на българския алпинист, който загина на 17 май, след като покори хималайския връх Лхотце, пише Блиц. Таманг добави, че са се опитали да проведат и спасителна акция с вертолет, но се оказало, че такава не може да бъде извършена на височината на Лагер 4 от 7800 м.
 
Руската алпинистка Настя Рунова, която изкачи върха заедно с Иван Томов, също е в тежко състояние. Тя е транспортирана тази сутрин с хеликоптер от Лагер 2 и е в болница в непалската столица Катманду.

 Чатур Таманг разказа, че Иван Томов, когото познава отдавна, е опитен катерач. С компанията „Чатурс Трекс енд Експедишънс“ българският алпинист е изкачил и връх Манаслу. „В началото, когато тръгнаха от базовия лагер, Иван се чувстваше много добре. След изкачването на Лхотце, не бях там, не знам защо е решил да остане в Лагер 4 на толкова голяма височина, тъй като там той беше без помощ от шерпа и без кислород”, разказа Чатур Таманг.
 
Иван Томов се е изкачил до Лагер 4 на 7800 м, а след това на 16 май е атакувал четвъртия по височина връх в света, стъпвайки на него около 9.40 ч. сутринта. „На 17-ти сутринта Настя се свърза с нас и ни каза, че той се чувства много зле. Препоръчахме й да му даде кислород и лекарства като дексаметазон. След няколко часа той се е почувствал още по-зле. Изпратихме на помощ шерпа, но беше късно. Изпратихме го от Лагер 2, който е на 6400 м  и когато той стигна до Лагер 4, Иван беше починал“, допълва той.
 
Чатур Таманг каза още, че са направили опит за спасителна операция с хеликоптер и спускане на въжета. „Хеликоптерната компания каза, че може да извърши такава операция само от Лагер 3 на 7300 м, а Лагер 4 е твърде високо. Всичко обаче се случи много бързо. Настя, която беше в Иван, ни каза, че той вече е в безсъзнание. Испанските алпинисти, мисля, че са били трима души, са се опитали да го издърпат надолу, но не са успели, тъй като той е бил напълно неконтактен“, казва Таманг.

По думите на Чатур Таманг, Настя Рунова и другите алпинисти горе в планината са съобщили, че Иван Томов е починал около 13.30 ч. Един час по-късно са тръгнали към Лагер 2. „Настя също се чувстваше много зле и изпратихме спасителен екип, за да я свалят в Лагер 2, а тази сутрин около 9.00 ч. непалско време я транспортирахме с хеликоптер в Катманду и сега е в болница. Някои спортисти се изкачват без кислород, за да изпитат силата и издържливостта си, но това е много рисковано, добави Таманг.
 „Иван е много издържлив, той беше много силен. Познавам го отдавна. За съжаление, той разви белодробен оток. Всеки може да се разболее на голяма надморска височина. Аз съм катерач и познавам добре това състояние при голяма височина. Може да бъде фатално. Времето беше хубаво.Иван се изкачи около 9.40 ч. Негови приятели казаха, че е слизал твърде бавно. Тази сутрин говорих с един канадски алпинист. Той каза, че когато е срещнал Иван и го е поздравил, Иван не го е разпознал. Не е трябвало да нощува в Лагер 4, тъй като там височината е твърде голяма. Да прекараш без кислород два-три дни на такава височина може да е фатално. Тъжни сме и много съжаляваме.  Искахме да помогнем, опитахме се да направим всичко за него, но не успяхме да го спасим, тъй като беше на голяма височина“, споделя още Чатур Таманг.

Иван Томов е вторият българин, покорил връх Лхотце без кислород след Христо Проданов през 1981 г. Това е третият осемхилядник на Томов. През 2014 г. стъпи на Броуд Пик заедно с Боян Петров, който остана завинаги в Хималаите при изкачването си на връх Шишапангма миналия май. През 2017-а Томов изкачи Манаслу. Зад гърба си има и два седемхилядника - Хан Тенгри и Ленин. През 2015 г. оцелява, когато експедицията, с която е на път към връх Нанга Парбат е нападната от талибани и 10 алпинисти са убити.
 
Иван Томов споделя, че мечтата му е да изкачи всички 14 осемхилядника без кислород. Десет от тях са в Хималаите и четири в Каракорум. Четвъртият по височина в света връх Лхотце е на границата между Тибет и Непал, в близост до покрива на света Еверест.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мод

Мод

19.05.2019 | 08:19

Това са екстремисти позволили идея фикс да им вземе живота

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?