Подай сигнал

Разкриха античен град в частен имот до Тунела СНИМКИ

Пловдив

от Валя Йеремиева 1641 прегледа 0

Запазени зидове на масивни антични сгради са разкрити при строеж в частен имот от южната страна на Тунела на бул. „Цар Борис III Обединител”. Намерените римски градежи са от два вида – тухла с хоросанова спойка и от големи камъни. Предполага се, че са от ранния римски период, разказа археоложката Елена Божинова, която ръководи археологическите разкопки на четири метра под нивото на булеварда.

Строителството на бъдещата офис сграда е спряно. Собственикът на имота е спазил предписанието да извършва изкопните работи под контрола на археолозите, така че няма никакъв проблем, обясни Божинова. Преди да стигнат до античното ниво, археолозите са разкрили останките от средновековната улица от 10 – 14 век, широка шест метра, със запазени фрагменти от зидове, градени през 12 – 13 век. Предполага се, че тук в Средновековието е имало много представителна сграда, тъй като при проучването в мазето археолозите са се натъкнали на цветни стенописи. Те са занесени в Археологическия музей за реставрация.

От изкопа са извадени над сто бронзови монети от античността, Средновековието и османския период, фрагменти от вносни луксозни съдове от керамика, няколко накита – стъклени мъниста и пръстени, измайсторени също от бронз, миниатюрна фигурка на бронзово конче, изящни архитектурни детайли и инструменти, сред които са сечива.

Очаква се, че под пръстта ще се разкрие още една улица, но римска, от времето на Филипопол. Археолозите предполагат, че тя е била свързана с античния „квартал” от другата страна на булеварда, където в римските времена се е издигала крепостна стена.

Разкопките в частния имот ще продължат още един месец. След като находките се заснемат и се направи протокол от комисията на НИНКН, отново ще се засипят с пръст, за да се строи съвременна сграда.

Снимки от Стоян Илиев

Коментари