Подай сигнал

Разказвач на приказки влиза в клас

Константин-Кирил Иванов среща хлапета с български автори на детска литература

Образование

от Елица Кандева 419 прегледа 0

Константин-Кирил Иванов среща хлапета с български автори на детска литература

„Ама той е жив!”, възкликват хлапета, като видят в класната им стая да влиза автор на детска литература, чието име са зървали само на корицата на книга. Свикнали са да четат в учебниците за хора от миналото и дори не си представят, че могат да поговорят с писател и да получат автограф, усмихва се Константин-Кирил Иванов. В училища и детски градини го познават като Разказвача на приказки, който ги среща с авторите на шарените книжки.

Самият той определя себе си като шарен човек. На 49 г. вече се е занимавал с какво ли не - бил е медицински представител, пръскал е срещу хлебарки, работил е като екскурзовод. Гордее е се със своите 100 авторски маршрута, които предлагат поне два вида транспорт, защото не е фен на екскурзиите от типа рейс-музей-шкембе чорба. В момента е фотограф на „Гугъл” за България. Можете да го видите да снима на фестивала в Жеравна. Както и в малка книжарничка край Бюрото по труда, която е нарекъл „При Разказвача на приказки”.

Мъжът с огромна лична библиотека, 4 деца и едно внуче я отворил през февруари в собствено помещение. Преди срещу лавиците с книги да се появи сегашното диванче, първите срещи с малки читатели и майките им станали направо върху възглавници на килима. Половината от томчетата в Дядовата ръкавичка, както стопанинът нарича книжарничката си, не могат да се намерят никъде другаде, защото авторите им се самоиздават. Всяка българска книга е и с личен автограф на писателя.

Ентусиазмът на хлапетата да откриват нашите автори на детска литература дал кураж на Константин-Кирил Иванов през април да подеме Инициатива за насърчаване на детското и младежкото четене „Разказвачът на приказки представя…”. За месец и половина до края на учебната година мъжът успял да заведе български писатели в училища и градини в Пловдив, Габрово, Плевен и Велико Търново. Има подкрепата на Регионалното управление по образование и общината в Пловдив, а зам.-кметът Стефан Стоянов разпратил подкрепящо писмо за инициативата до всички учебни заведения. Тя се посреща с одобрение също в Смолян, Кърджали и Русе. Но инициаторите още нямат ресурс да покрият толкова много градове, както и да влязат в гимназиите. Засега фокусът е върху деца от детските градини и ученици до 6. клас. Екипът на Константин-Кирил Иванов е от трима души, които влезли в книжарницата му случайно като клиенти. И останали, за да са съмишленици в каузата. Някои дори напуснали работа, за да могат да търчат между забавачки и училища, да носят книги, плакати, флайери с информация за родителите.

Има прекрасни издателства и книги, но някой трябва да научи децата как да стигнат до тях, казва Константин-Кирил Иванов. Според него родителите не са длъжни да знаят какво има между прекрасните корици на една книга. Затова той и екипът му са се нагърбили да правят подбор на подходящи четива за различни възрасти и да срещат децата с авторите им. Работят само с българска детска съвременна литература, 3 издателства и много автори, които се самоиздават. На децата в Пловдив вече са гостували създателката на Любка и вълшебницата Звездна - Мая Бочева, Радостина Николова, Цвета Белчева, Нуша Раянова. Никола Райков омагьосва хлапетата още с влизането си в класната стая. Славена Атанасова, Зорница Христова, Иван Раденков също са в хвърковатата чета от детски писатели, които сноват между учебните заведения.

На щанда без зарзават и бланки

Всичко днес стана пазар и в супермаркетите продават книги заедно със зарзавата, но не им е мястото там, казва Константин-Кирил Иванов. Понеже „При Разказвача на приказки” е близо до Данъчното и Бюрото по труда, често надниква някой да пита за бланки и химикали. Това е книжарница, отвръща собственикът. И чува в отговор: „Е, да де!”. В книжарницата трябва да има само книги и никакви канцеларски материали, категоричен е той.

Макар пространството, с което разполага, да е твърде малко, планира да обособи кът за четене с томчета на отделна лавица, които посетителите ще могат да четат на място. Ще им бъде разрешено да подчертават фрази и да пишат в белите полета. Следващият ще може да чете бележките. Целта е споделяне. Така могат да се намерят и сродни души, вярва Константин-Кирил Иванов.

Преди Коледа кутия с изненада за малките читатели

От началото на ноември е в ход и нова инициатива на книжаря - „Кутията на Разказвача на приказки”. В сайта, който носи същото име, всеки месец ще бъде обявявана различна тема. Родители, които са готови да отделят пари за книга, но са затруднени при подбора, могат да направят заявка, като посочат на каква възраст е детето. Екипът ще подбира подходящо четиво, което ще пристига до малкия читател в специална кутия на кампанията с илюстрация на Мая Бочева. А заедно с книжката вътре ще има и сувенир, свързан с нея - чаша с герои от книгата, разделител или друг тематичен аксесоар. Първата тема е „Семейството е ключа към всичко”, а кутиите с изненади ще пристигнат с куриер на адресите на хлапетата в първата десетдневка на декември.

Преди коледните празници Константин-Кирил Иванов ще събере малки читатели и техните майки и баби и на едно специално четене в Малката Базилика. На топлата светлина от лампите на Никола Табаков те ще насядат по пода, завити с одеяло, ще пият топло какао и ще слушат приказки. Инициативата ще бъде с подкрепата на ОИ „Старинен Пловдив”.

Книгата носи щастие колкото увеличение на заплатата

Учени установиха, че книгите са с огромен коефициент на щастие. А удоволствието да избираш четиво в книжарница или библиотека се равнява на удовлетворението от повишение на заплатата.

Сондажът е направен по поръчка на Министерството на културата и спорта в лондонски икономически колеж. Там изследователите се опитали да измерят благотворния ефект на различни дейности върху младежите. Причината е, че усещането за щастие кара хората да са по-успешни и по-прилежни на работното място. До такъв резултат води повишаването на доходите. Сега обаче се оказва, че ако човек посещава често библиотека и книжарница, е също толкова мотивиран. Изследването откроява още изкуството и спорта. Особеното по отношение на тях е, че могат да предотвратят професионалното прегаряне. И понеже икономистите са склонни да изчисляват, ето какво сочат сметките:

- Разглеждането на изложба носи удоволствие като ръст на заплатата с 1084 лири годишно (около 2400 лв.)

- Да потичаш или да риташ топка с приятели вдига настроението като увеличение от 1127 лири.

- Да потърсиш нещо в библиотеката или книжарницата носи радостта, която човек би изпитал, ако доходът му годишно се покачи с 1359 лири (около 3000 лв.).

Сега учените се опитват се да установят на какво се дължи ефектът от общуването с книгата и защо вдъхва оптимизъм.

Разказвач на приказки влиза в клас

Разказвач на приказки влиза в клас

Разказвач на приказки влиза в клас

Разказвач на приказки влиза в клас

Разказвач на приказки влиза в клас

Коментари