Ражда се гробокопачът на комунизма Роналд Рейгън

На днешния ден през 1906 г. в градчето Тампико, щата Илинойс, се ражда човекът, който е призван да предопредели историята на последните две десетилетия от ХХ век и поне първите две от новото хилядолетие. Роналд Рейгън влиза в историята като 40-ия президент на САЩ, като преди това е бил губернатор на Калифорния (1967-1975), още актьор, радио- и телевизионен водещ и ръководител на Гилдията на киноактьорите. Двата мандата на Рейгън начело на Щатите ще се запомнят с това, че под негово ръководство бе унищожен социалистическият лагер начело с могъщия СССР. Обявен от медиите за „Великия комуникатор“, той е толкова доминираща фигура, че десетилетието на 80-те години често бива наричано „Рейгъновите осемдесет”.

Роналд Рейгън е на 69 години, когато влиза в Белия дом и става най-възрастният президент, избиран в САЩ. Преизбран е като държавен глава през 1984 в битка с демократа Уолтър Мондейл. През 1981 г. оцелява след покушение. Той не се бои да заяви: „Аз съм просто гражданин, който е временно на държавна служба”. 

Роналд Рейгън е политик, вярващ в свободата. Негова е мисълта: „Когато правителството расте, свободата намалява. Не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е правителството. Ние не предаваме свободата на своите деца чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото”. 

Възгледът му за ненамеса на правителството в икономиката е обобщен остроумно с думите: „Ако икономиката се движи, обложи я с данък. Ако продължава да се движи, регулирай я. И ако тя спре да се движи - субсидирай я. Когато една компания или един човек харчи повече, отколкото изкарва, той фалира. Когато правителството прави същото, то ви праща сметката”. 

Рейгън разглежда комунистическата система като антитеза на свободата и чувства, че хората искат да бъдат свободни. „Кого наричате комунист? Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин. А кого наричате антикомунист? Това е човек, който разбира Маркс и Ленин”. 

Рейгън има открит стил на общуване и на заявяване на позиция: „Ние искаме да бъдем силни, искаме да бъдем реалисти. Искаме да назовем нещата такива, каквито са, а не по начина, по който желаем да бъдат, и ние трябва да бъдем готови за преговори, които черпят своята сила от реализма”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?