Подай сигнал

Разговор с Бог: Горе на Кулата и долу в културата

Коментари

от Едноактна пиеса от Харолд Принтер 2773 прегледа 0

Разговор с Бог: Горе на Кулата и долу в културата

Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна и непреднамерена.В далечна галактика през 2019 година на 13 срещу 14 януари кметът на пловдивската цивилизация не може да заспи. Вдига глава към небето и простенва:

- Защо, господи...

Господ, който се готви да си ляга, пита недоволно отгоре:

- Пак ли ти, бе! Пак ли ще се оплакваш, че Бойко не те уважава!

- Абе отново не ме уважи, ама това сега е бял кахър. Много народ го направи след тържествата на тая Вавилонска кула. Заговорихме на различни езици...

- Ами като вдигаш Вавилонска кула, какво очакваш? Наскоро, преди 30 века, пак им бях объркал езиците... Някой от големите не те ли уважи?

- Засега само прокуратурата.

- Заради хотела на твойта мама ли?

- Не, опазил ме господ. Заради фондацията. Икономическа полиция проверява "Пловдив 2019" законосъобразно ли са изразходвани парите за откриването на Европейска столица на културата. То нали излезе 3,2 милиона с ДДС...

- Леле, че аз с тая сума мога да открия нова вселена! В теб да не се е преродила Людмила Живкова? То и без това бяхте накарали децата от кулата да пищят с пионерска истерия това "Заедно" както по соца - "Световен мир". Направо очаквах да изнесат реч, лека им пръст, я Дража Вълчева, я Иван Панев.

- Е, то Иван изнесе, де...

- Чух те. Направо беше изгубен в превода. Ами кой текстописец сътвори в декламациите на децата умопомрачителното "Всичко е свързано помежду си"? В Пловдивския университет от това няколко филолози получиха семантичен припадък. И след като бяха свестени, само питаха "Кой?".

- Е, че кой... (Навежда срамежливо глава и си играе с копчето на пижамата.) -Имаме си филолог на общината. На щат.

- Явно е с размах тоя човек, той ли е консултирал надписите, които вървят по спирките за УнивИрситета? Аз пък щях да получа божествен припадък от инкантацията "От Спящата красавица до Родопите"... Спящата да не е евроеквивалентът на Евридика? То и без това в момента ЕС е спяща красавица и когато Тръмп ще я събуди, по-добре да не сте заедно и да бягате високо в Родопите. Ами "Светът е нежна и пъстра дъга... поляна от лалета и рози"? Да не намеквате нещо за миналите под дъгата? Това е опасен together, ей! А когато една ученичка изпищя от високото "Това, което е долу, е това, което е горе", вече изпаднах в свенлив драматизъм. Да бяхте извадили танцьорките от "Бабилон" вместо цялата тази бъркотия.

- Е, тези подтекстове са дело на преводач. И на философа на общината. Имам си и диалектик. И алхимик. Ама той се занимава главно в сферата на обществените поръчки. За духовната сфера си имам стотици клакьори, да поддържат духа.

-Та ти с много шумери си се обградил!

- Дал господ!

- За какво тогава плащаш за вносен продуцент? Това да не ти е F-16! Ти пловдивски интелектуален и духовен елит нямаш ли?

- Имам, ама и те са едни изтребители... Хем гледат да ми се приземят на софрата, хем ме бомбардират с критики. И те, и тяхната публика не могат да разберат, че в този град нещата са разделени на две.

- Та нали сте ЗАЕДНО?

- Абе, заедно сме в разделението. Сиреч - гордеем се разделно. Ние сме тук, те са там. Here are we and there are them, казано в превод. Аз и хората около мене се гордеем, че усвояваме. Останалата част от гражданството се гордее, че са пловдивчани. Да се гордеят, не ми пречат! Да изпадат в истеричен местен патриотизъм! Ние се занимаваме с парите, те - с патриотизма.

- Значи, вие горе на кулата, останалите долу в културата. Затова ли се получи Кулатура, както каза поетът.

- Който не харесва комбинацията, не харесва Пловдив. Той е нихилист, хейтър, родоотстъпник, продажник. Предава Пловдив, следователно - и кмета. А казано е: един е Пловдив и аз съм неговият пророк.

- Това вече е психеделичен проблем. Ами какъв е тоя Мики Маус на фланелката ти? Да не откриваш пак зоопарка?

- За спомен. (Скромно я попипва.) Бях с нея при Бойко с едни други мъже. Тогава той поздрави: "Здравейте, пичове!", а на мен ми каза: "Здравей, Иване!".

- Аха! Явно кметската работа не се отразява добре на биологичната ти структура. Трябва ти дълга почивка, пълно релаксиране.

- Абсурд, преди това ще има сливане, трансформиране, възраждане... Сливането всъщност е преливане. Неусвоените пари за културата ще се прелеят в строежи. А започнем ли да строим, ще дойде трансформирането - 30-40 процента ще се трансформират където трябва. И след това ще започне възраждането. На първо време ще възродим квартал "Каменица".

- Това е за теб и брат ти. Ами за останалите пловдивчани?

- Е, те ще пият по една студена бира.

Господ си запушва ушите. Мики Маус - също.

Коментари