Раздуват групите в градините до 30 деца

Групите в детските градини да приемат до 30 деца, вместо до 24, ще поиска община Пловдив от Регионалното управление по образование. Предложението е отправено, след като станаха ясни резултатите от първото класиране в детските градини за учебната 2018/2019 година, съобщи зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. На този етап около 630 деца не са класирани в първа група, наборът  на тригодишните и малко по-голям спрямо броя на децата миналото лято, а градините в „Северен”, „Южен” и „Централен” вече са пълни, описа ситуацията той.

За обявените 2029свободни места в класирането взеха участие 2454 деца, родени през 2015 година. Те ще посещават детските градини от 15 септември в първа възрастова група. Данните соат, че 1822 деца вече са в списъците на класираните в едно от заявените от родителите до пет желани детски заведения, като над 88% от тях са класирани по първо желание. В срок до 30 май техните  родители трябва да представят необходимите документи в детските градини, в които са класирани, за да ги запишат. Не са необходими документи за удостоверяване на критериите за настоящ адрес на децата и липса на задължения на родителите, тъй като проверката е автоматична.

 Ако по някаква причина класираните се откажат от записване, те ще могат да кандидатстват в следващото класиране с подаване на ново заявление. Вече подадените заявления на децата, които все още не са класирани, ще се прехвърлят автоматично към следващото класиране, което е на 12 юни 2018 г. Препоръчва се на родителите да се съобразят с обявените в срок до 4 юни вакантни бройки в градините за следващото класиране, за да подадат заявления, отговарящи на желанията им и възможностите на учебните заведения.

За част от районите има недостиг на места и директорите ще обявят допълнително - допустимите над норматива (над капацитета) места във всички детски градини и нови свободни места в ДГ "Чайка" с втори адрес ул. "Радко Димитриев" №41, която е в подблокови помещения.Заедно с незаетите от първо класиране места общият брой на очакваните за второ класиране свободни места ще е над 700. Данните показват увеличаване на броя на адресно регистрираните на територията на града деца, което изисква обявяване на всички възможни резерви, уточниха от общината.

Родителите могат да подават заявления и в районите, различни от местоживеенето им, ако има удобни за тях детски заведения, в които има свободни места. Броят на местата определя шансовете им за прием, а не само броят на събраните точки.

Увеличават се и кандидатстващите за яслените групи деца. В класирането взеха участие 871 хлапета. Обявените свободни места бяха само 51, но тенденцията е да се увеличават значително с напускането на 3-годишните, които ще постъпят в детските градини.За другите възрастови групи анализите посочват, че свободните места са достатъчни за всички кандидатстващи.

От общинския отдел „Образование” призовават родителите да следят съобщенията, които им се изпращат от системата за прием по електронните пощи, и информацията, публикувана на интернет.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?