Подай сигнал

Раздадоха на свои хора наградите в туризма

Тази година пловдивчани бяха лишени от възможността да гласуват за фаворит

Бизнес зона

от Мария Петрова 1731 прегледа 0

Раздадоха на свои хора наградите в туризма

За трета година бяха връчени наградите на Община Пловдив за „Най-добри практики в туризма за 2018“. Призове получиха известни пловдивски хотелиери и ресторантьори. Въпреки че по регламент трябваше да има анкетно онлайн проучване сред пловдивчани, които да изберат призьорите, както предните две години, сега най-важният момент беше прескочен. Победителите бяха избрани единствено по усмотрение на Консултативния съвет по туризъм към Община Пловдив и по определени негови критерии.

Надпреварата при ясни правила за всички е гаранция за честна игра. Но когато номиниран участник грабне първото място, при условие че не отговаря на част от критериите като „транспортна достъпност, паркинг и особено за достъпност за хора в неравностойно положение“, нещата изглеждат нагласени.

Така например Оскар в категория „Туристическо събитие в Пловдив за 2018 г. бе даден на фестивала „Празници на Стария град“, организиран и проведен от Общински институт „Старинен Пловдив“. Заради бариерите посе​щаемостта в Стария град рязко намаля. ​А за хора с инвалидни колички е абсурдно да го разгледат.


Победителите в почти всички категории пък се оказаха тясно свързани с „Пловдив 2019 Европейска столица на културата“, както и със Съвета по туризъм. В категорията „Ресторант на 2018 г.“ на първо място се класира ресторант „Одеон“ на Тони Симидчиева. Тя е в управителните съвети и на ЕСК и на Съвета по туризъм.

„Долче Фелини“, която стана сладкарница №1 за втора година, пък бе приготвила сладкиши с логото на Пловдив 2019 специално за церемонията на откриването през януари.

За нов туристически продукт за 2018 г. с големия приз бе удостоен туристически пакет на ДАН Травел ЕООД „Вкусът на Пловдив”. Той е съвместен проект с Шоколади Гайо, Бирарии Hills и Вила Юстина.

Винарската изба е сред партньорите на ЕСК и пусна вино с бранда на Пловдив 2019.

Иначе в раздел „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия /4 и 5 звезди/ в Пловдив за 2018 г.“ кметският хотел "Империал" не можа да се пребори за първото място, което зае Холидей Ин. Но при прозрачни условия като брой реализирани нощувки и средногодишна заетост, както и според оценките на клиентите в Booking и туристическата платформа Tripadvisor връзки няма как да вървят.

Въпреки че и двата хотела „греят“ с 4 звезди, нито в единия, нито в другия има външен или вътрешен басейн, каквото е едно от изискванията за категория 4 звезди. Единственото условие само за валидна категоризация обаче изстреля уиски клуба в кметския хотел за бар на годината.


Бяха раздадени и няколко специални награди. За ролята си на културно и просветно средище специална награда по случай 140-годишнината си получи Народна библиотека „Иван Вазов“. Съветът по туризъм и „Хеброс Бус“ бяха отличени за партньорство при организацията и провеждането на събития от годишната програма за развитие на туризма в Пловдив, а „Парк и спа хотел Марково“ - за домакинството на десетата международна среща по туризъм.

Коментари


да не взе две!?