Разчистват имота на Калпакчиеви до старата Тухларна

И след последния гратисен срок, даден от наследниците на фамилията, останаха семейства, които няма къде да се подслонят

Последните семейства на бивши работници в Тухларната фабрика, които повече от половин век живеят в паянтовите къщи край Кукленско шосе, трябва да напускат имота, собственост на наследниците на Павел Калпакчиев. Бутането на постройките започна вчера в присъствието на полиция. 

 

През есента чрез своя пълномощник фамилията даде 6 месеца на обитателите да освободят имота. Калпакчиеви си върнаха терена по закона за реституцията в средата на 90-те години на миналия век. Оставиха обаче хората да живеят в пролетарското кварталче срещу символичен наем. През цялото време Калпакчиеви плащали данъци и такса смет, макар да не са използвали имота. 

 


На терена от 11 декара преди години е имало малки къщи за 300 семейства. Всички са вдигнати незаконно, без план и строителни книжа. Повечето са построени като ведомствени от някогашната тухларна.  

 


Адвокат Станислав Иванов обясни, че хората с години не са плащали наем и са имали достатъчно време да се устроят с други жилища. Според него в къщите е имало само едно семейство с инвалид, което отговаря на условията да получи общинско жилище от "Жилфонд". 

 

При пристигането на полицията и представители на район "Южен" вчера последните останали обитатели твърдяха, че не са предупредени за предстоящото бутане на постройките. "Това не е вярно. През ноември на хората бе даден последен гратисен срок от 6 месеца, който изтече", контрира адвокат Иванов.  

 

Вчера започна бутането на 5 празни постройки. Кметът на „Южен” Борислав Инчев обясни, че събарянето ще продължи, и призова семействата, които продължават да живеят в имота, да търсят начин да го освободят. На тях ще бъде дадена още една кратка отсрочка.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?