Подай сигнал

Разбиха най-големите митове за пържените картофи

Гурме

от Екип Марица 14294 прегледа 0

Разбиха най-големите митове за пържените картофи

Отстрани приготвянето на пържени картофки изглежда като детска игра. Режеш, изсипваш в тигана и чакаш да станат готови. По някакви причини обаче, в 9 от 10 случая своенравните картофки изгарят, залепват, остават сурови в средата или се разкашкват.

Как да се спасите от всички тези беди и да си приготвите истински вкусни пържени картофки със златиста коричка?

Първо - не всички сортове са подходящи за тази цел. Тези с високо съдържание на нишесте е най-добре да използвате за приготвянето на пюре, защото не дават тази апетитна златиста коричка, а при пържене отделните парчетата се слепват. Опитните домакини препоръчват да използвате картофи с червена или жълта кора. Белите сортове бързо почерняват след обелване. Избирайте големи равни картофи с плътна кора, които нямат видими увреждания. Изобщо не си и помисляйте да използвате картофи със зелена кора. Зеленият цвят говори за повишено съдържание на токсина соланин, който е много опасен и може да доведе до отравяне.

Второ - изборът на тиган също е много важен при приготвянето! Идеалните картофки се приготвят на чугунен тиган. Той е с дебели стени, нагрява се дълго и задържа високата температура по-дълго време. От съвременната домакинска посуда най-подходящ е тиганът уок. Той се нагрява бързо, пържи добре и най-големите парчета и пести олио.

Трето - рязането. Можете да нарежете картофите във всякаква форма. Най-важното е парчетата да са с еднакъв размер и форма, в противен случай малките ще са готови много преди големите да са се изпържили.

Четвърто - ако искате хрупкава коричка, след като нарежете картофите, ги изплакнете в хладка вода, за да отстраните излишното нишесте. След това трябва да ги подсушите с кухненска хартия.

Пето - за пърженето можете да използвате всяко едно растително рафинирано олио. То издържа на висока температура и не променя вкуса на картофите. Ако смятате да използвате свинска мас, е добре да знаете, че при термичната обработка ароматът й се променя, а това не е по вкуса на всеки. Преди да сложите картофите в тигана, трябва да загреете много добре мазнината (до появата на лек дим над повърхността). А в края на пърженето можете да добавите малко краве масло, за да засилите вкуса. Когато мазнината загрее достатъчно, намалете котлона и започнете да пържите картофите. Разстелете ги равномерно върху дъното на тигана. По-добре е да се изпържи картофите на няколко пъти, вместо да ги изсипете наведнъж.

В началото не ги разбърквайте, за да успеят да хванат коричка. Не покривайте тигана с капак, за да не се натрошат картофите. Пържете на умерено силен огън в продължение на 5-7 минути, след това внимателно ги обърнете с помощта на дървена бъркалка. Пържете още 5 минути, след това отново обърнете. Повтаряйте процедурата няколко пъти, докато всяко картофче не се сдобие с апетитна хрупкава коричка от всички страни. Разчупете един картоф по средата. Ако ви се е получило лесно, значи е време да махате тигана от котлона.

Шесто - времето за приготвяне на пържените картофки зависи от мощността на котлона, тигана и сорта, който използвате. Средно пърженето отнема около 20-25 минути. А тези, които обичат картофките по-меки, могат да покрият тигана с капак 3-4 минути преди да го махнат от огъня. Ако искате картофките ви да са малко по-нестандартни, към тях можете да добавите лук, червен или лют пипер, чесън, магданоз, копърче или розмарин. Важно е да знаете в кой етап да прибавите всяка една съставка.

Ако например решите да сложите лука още в началото, той ще изгори много бързо. Затова най-добре е да го запържите в друг съд и да го прибавите към картофите малко преди да бъдат готови (4-5 минути преди да ги махнете от котлона). За да усилите вкуса на ястието, 1-2 минути преди финала можете да добавите няколко парченца масло.

Картофките се осоляват 5-7 минути преди да бъдат готови. Защо не веднага? Защото солта привлича влагата и ако посолите картофите, когато са сурови, те ще станат мокри и веднага ще залепнат за дъното на тигана. jenata.blitz.bg

Коментари