Подай сигнал

Ралев разрешил строежа след предаването на подкупа

Кметът на район "Северен" и помагачът му Иван Делевски ще чакат делото зад решетките

Пловдив

от Марица вест. 2849 прегледа 0

Кметът на район „Северен“ инж. Ральо Ралев остава в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Компания зад решетките ще му прави и соченият за негов съучастник и помагач Иван Делевски. Това решиха на вчерашното заседание магистратите от Апелативния специализиран съд. Определението е окончателно.

На предходната инстанция Делевски беше пуснат под парична гаранция от 60 000 лева, но въззивният съд определи действията му като „изключително конспиративни“ и също го изпрати в килия.

Мнозинството на тричленния съдебен състав се позова на свидетелски показания, според които, след като строителният предприемач Здравко Ангелов предал парите на Делевски, Ралев се срещнал с главния архитект на район „Северен” Михаил Богданов и му заявил, че проектът вече може да бъде придвижен.

Решението на магистратите не беше единодушно,

тъй като една от съдийките подписа определението с особено мнение. По думите й доказателствата за извършено престъпление не били достатъчни. Затова трябвало обвиняемите да бъдат пуснати от ареста без мерки за неотклонение, а бизнесменът Ангелов и всички свидетели би следвало да бъдат разследвани по случая.

До повторното разглеждане на мерките за неотклонение се стигна, след като прокуратурата настоя Делевски да бъде задържан, а защитата на Ралев поиска да го пуснат от ареста.

Кметът беше докаран в съдебната зала видимо изнемощял и облечен в синьо сако, дънки и спортни маратонки.

По данни на защитата му

той е свалил близо шест килограма, откакто беше арестуван.

Ралев имал уголемяване на черния дроб, което му създавало проблеми. В тази връзка адвокатите му Сузана Алекова и Христо Ботев настояха да бъде извършена медицинска експертиза. Съдът отхвърли това искане, като се позова на медицинската справка от ареста, според която обвиняемият е годен за престой зад решетките.

Адвокат Сузана Алекова също настоя за по-лека мярка, тъй като докладните записки на Комисията за противодействие на корупцията са негодни доказателства спрямо съдебния кодекс. По думите й, обвинението лежи на извадени от контекста на разпитите изречения, а всъщност нито един от свидетелите не посочва, че Ралев е искал пари. „Това са слухове и те не могат да бъдат от каквото и да е било значение за процеса. Споменавано е, че средствата са за някого, но никой не споменавал конкретно кмета“, обясни Алекова пред съда.

Тя подчерта, че клиентът й е с чисто съдебно минало, трудово зает, с добра семейна среда, а и е съдействал на органите на реда. Според нея наложената мярка „задържане под стража“ е предварителна присъда, което нарушава презумпцията за невинност.

“Не може да разследваш подкуп, без да си хванал предаването на парите. Това винаги ми се е струвало абсурдно в това дело“, добави адвокат Ботев.

Ралев заяви пред магистратите от специализирания съд, че е

много обиден от повдигнатото му обвинение.

Той е излязъл в 30-дневен неплатен отпуск от 31 май, за да не възпрепятства разследването и да няма достъп до Общината.

Прокуратурата обаче настоя за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо двамата, тъй като според свидетелските показания проектът за забавения строеж не е имал сериозни пороци и е трябвало да бъде придвижен по-бързо, но е бил възпрепятстван.

Магистратите взеха страната на обвинението и свидетелските показания и оставиха двамата в ареста.

Коментари


а като чукаше чуждите жени не те болеше джигера а

Ральо бил тополовгдаски измекяр , а на мен ми прилича на помак (разбира се едното не изключва другото). В зандана Ральо ще се опита да стане библиотекар или лафкаджия, щото е лукав и мазен, но се съмнявам и в това да е компетентен. С две думи - лапането свърши, започва другото лапане в кауша...

НЕ ГЕПИТЕ ЛИ МАМИНИЯ , САМО ПРАХ В ОЧИТЕ НИ ПРАВИТЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ.

С всеки осъден управник, ще има причина няколко българи да се върнат и да заживеят отново в България.

Всичките ахмаци, помаци и крадливи селтаци са инжинери...ди Тоти и той, на мама умното момче

Ральо да няма телефон в ареста та си цъка минуси? Или жена му - активистката, се е взела за коректив на списващите!

Ральо, съседе, ела батьовото на моя нар. Полапа малко, но стига толкова. Ела, почини си! И в "нашето общежитие" има привилегии за началството. С тая усмивчица първи ще бъдеш обслужен. НеМоже така само да се крадва, идва и ден в който се заплаща открадното. Не е правилно. Послушай батьо си Кольо.

Болни, изтормозени, обидени! Каква нежна душевност притежават кметовете!

Аз също съм обиден заради това че с данъците ми се плаща на корумпирани и без морал чиновници и управници.