Подай сигнал

Ракът на простатата засяга все по-млади мъже

Здраве

от Румен Златански 405 прегледа 0

Ракът на простатата засяга все по-млади мъже

Ракът на простатата засяга все по-млади мъже. Това съобщи доц. Марин Георгиев от Българското урологично дружество. Той поясни, че у нас ранната диагностика на това коварно заболяване все още не е на достатъчно добро ниво. Най-често то се открива при профилактични прегледи, но и различни неразположения отвеждат мъжете в кабинета на уролога.

Възрастта и наследствената обремененост са сред най-сериозните рискови фактори. Мъжете, които имат близки роднини, заболели от простатен карцином, са три до четири пъти по-податливи на заболяването. С напредването на възрастта честотата на рака на простатата ескалира драстично.

„В Източна и в Централна Европа преживяемостта е 3-4 пъти по-ниска отколкото тази в Западна Европа“, допълва доц. Георгиев. Той добави, че хванат в начален стадий, ракът на простатата се оперира и пациентът може да се излекува напълно. Най-добре е хората да се изследват редовно, съветват специалистите. В големите пловдивски болници всяка година се провеждат безплатни прегледи на рак на простата.

Коментари