Подай сигнал

Райската ябълка - грях е да не я вкусите

Забраненият плод, изкушил Адам и Ева, укрепва имунитета и пази от вируси

Гурме

от Екип Марица 1357 прегледа 0

Забраненият плод, изкушил Адам и Ева и станал причина за изгонването им от Рая, всъщност е полезен. И ако в Библията е грях да вкусиш от него, в реалния живот си е истинско престъпление да не се възползваш от уникалните му свойства. Особено през зимата, когато защитните функции на организма ни отслабват и сме склонни по-често да боледуваме.

Райската ябълка помага за повишаване на имунитета. Тя е от плодовете с най-високо съдържание на витамин С - около 80% от препоръчителния му дневен прием. Стимулира имунната система и увеличава производството на бели кръвни тела, които са основните „пазители“ на тялото от вирусни и гъбични инфекции и токсини. Плодът е богат и на витамините А, Е, В6, както и диетични фибри, манган, мед, магнезий, калий и фосфор.

Тя се препоръчва при заболявания на храносмилателния тракт, лекува скорбут и малокръвие, а съдържанието на фруктоза я прави много подходяща за диабетици. Цветът и дръжката на този плод имат приложение като противокашлично средство и за облекчаване на дишането. Семките , опечени и смлени, могат да заместят кафето. Доказано е, че при консумация на 3-4 райски ябълки дневно хипертоници могат напълно да регулират кръвното си налягане без нужда от прием на лекарства.

Родината на райската ябълка е Централен Китай. Пренесена в Япония, тя се превръща във високоценен овощен вид. Разпространявайки се от изток на запад, днес райската ябълка е една от типичните за субтропичния пояс култури.

Твърди се, че е пренесена в България още през XIII в. от грузински монаси. При посещение в Бачковския манастир те дарили на послушниците фиданки от непознатия дотогава у нас овощен вид.

Познати са над 800 сорта, като у нас се отглеждат едва 6-7 от тях. Обикновено сме свикнали да мислим, че южните култури са чувствителни към ниските температури през зимата. Райската ябълка обаче прави изключение. Сравнена с нара, маслината, смокинята и дафиновото дърво, тя е по-студоустойчива. През периода на покой издържа до -20°С, а според някои автори и до -25°С.

Плодовете на райската ябълка се използват за консумация в прясно състояние, както и преработени в сладка, желета, мармалади, пестил, спиртни напитки и оцет.

Характерно за този плод е, че веднага след брането вкусът му е малко стипчив и е необходимо да доузрее, преди да се консумира. Обикновено са нужни около две седмици, за да стане плодът подходящ за ядене. Може би това е една от причините той да не е много популярен у нас.

Най-устойчив е сортът Костата. Цъфти в края на май и началото на юни. Райската ябълка е овощна култура, която изисква напояване, ако валежите са по-малко от 600-700 мм, особено когато плодовете вече са налице и започнат да стават по-големи. Не е претенциозна към вида на почвата, но обича да има влага. Животът на този плод достига от 100-200 до 500 години.

Как да я запазим

Съхранявайте райската ябълка в хладилник, най-добре в долното отделение, предназначено за плодове и зеленчуци. Там те могат да издържат максимум 2 седмици. В никакъв случай не замразявайте плода.

Когато избирате райска ябълка на пазара или в супермаркета, няма как да не ви направи впечатление, че голяма част от плодовете са позагнили. Това е нормално и в повечето случаи е белег, че плодът е зрял и вкусен. Избирайте сравнително твърди райски ябълки, без механични наранявания. Добре узрелите плодове консумирайте бързо, защото нямат голяма трайност.

Ако райската ябълка е все още зелена, оставете я на перваза на прозореца и изчакайте да се оцвети добре. За най-вкусни се считат плодовете, зрели на дърво и придобили мека и сладка консистенция.

Възпяват я на празник в село Хрищени

Празник на райската ябълка се провежда всяка година в края на ноември в старозагорското село Хрищени. Девизът му е „За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!“. Този плод е изобразен и върху флага на селото.

Местните хора твърдят, че живеят по-дълго и имат добро зрение точно заради райската ябълка. Плодът расте в повече от 140 къщи в селото. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.

Коментари