Подай сигнал

Район "Северен" без пари за ремонти

Само кръпките на Рогошко шосе гълтат годишно 50 000 лева

Градът

от Валентина ЙЕРЕМИЕВА 2033 прегледа 0

Район "Северен" няма средства за ремонт на квартални улици, преасфалтиране, осветление, нови паркинги и благоустрояване на междублоковите пространства.

В бюджета на Община Пловдив, приет на последната сесия на градския парламент, на администрацията се дават само 14 000 лева за двора на детски ясли "Дребосъчета" и 800 400 лева за довършването на изоставения строеж на ъгъла на бул. "Дунав" и "Цар Борис III Обединител", където още преди 15 години бяха договорени помещения за кметството.

Кметът на района инж. Ральо Ралев се е подготвил да направи публичен отчет пред граждани за свършеното през 2017 г. "Но не мога да разкажа за строителната програма, защото не е ясно с какви пари ще разполага администрацията", обясни инж. Ралев. Той допълни, че се надява тази седмица на оперативката в Общината да уточни размера на средствата, за да не се бави с обществените поръчки и ремонтите.

През миналата година "Северен" инвестира за ремонти и благоустрояване в кварталите 600 000 лева, събрани от наеми за гаражите и преведени като допълнително финансиране от голямата Община. В бюджета за 2018-а не са посочени дори и гаражните средства за района. А нуждите са огромни. Само за кръпки на Рогошко шосе, което е с дължина над 4 километра, отиват близо 50 000 лева годишно. Шосето е предвидено за проектиране, но докато се одобри проект и се избере изпълнител, трябва да се поддържа. В лошо състояние са Брезовско шосе и ул. "Полет", за която също ще се подготвя проект.

За завършване на "брадясалия" строеж на кметството вероятно ще трябва да се подписва споразумение със съдия-изпълнител, но това може да направи само Общината, а не кметството. Старият договор за изграждане на офиси за районната администрация беше сключен срещу отстъпено право на строеж с фирма "Заводски строежи".

След като тя не е изпълнила ангажиментите, недовършената сграда е отишла в ръцете на съдия-изпълнител. Според споразумението, Общината трябваше да изгради докрай сградата, като срещу това получава повече помещения, но срокът на този документ изтече през миналата година. Освен това се налага препроектиране.

За ремонт на двата разбити подлеза срещу панаира и на бул. "България" са осигурени 80 000 лева, но с тези пари ще се разпорежда голямата Община, а не кметството, въпреки че специалистите от районната администрация бяха направили оглед още преди няколко месеца и са пресметнали колко пари са необходими за възстановяване на пешеходните съоръжения.

Коментари