Райкметът - властник с вързани ръце

Избрани мажоритарно, те са най-близо до хората по кварталите, но не могат да забият и един пирон, ако шефът в Голямата община не даде пари

Предизборната кампания за местната власт започна,  въпреки че официално не е обявена. Като правило в надпреварата за поста градоначалник в Пловдив участват най-малко 20 кандидати. Основните играчи вече са известни - Здравко Димитров е кандидатът на ГЕРБ, Славчо Атанасов на НФСБ и ВМРО, Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", Георги Колев от ЗС "Александър Стамболийски". На 7 септември ще стане ясен и човекът, с когото БСП ще атакува кабинета на площад "Стефан Стамболов" 1. До реалния старт на кампанията остава да разберем какво ще предложат на политическия тезгях десните, а портретът на Георги Титюков вече се появи на билборда до Сточна гара като кандидат на "Кауза Пловдив".   

Доста повече обаче са въпросителните около кандидатите за районни кметове. Столовете там са много горещи и мераклиите да ги заемат явно не са много, защото дори основните политически сили все още мъдруват върху номинациите. Райкметовете в Пловдив от години са властници с вързани ръце. Избрани мажоритарно, те са най-близо до хората по кварталите, но не могат да забият и един пирон, ако шефът в Голямата община не даде пари. Те най-често отнасят и народното недоволство заради градските неуредици, макар да нямат думата при решаването на важните инфраструктурни проблеми. 

Кои все пак са хората, готови да застанат на състезателната писта в битката за кметове на шестте района? 

„ЦЕНТРАЛЕН”        

Най-голямата битка ще се води за район „Централен", въпреки че от известно време той отстъпва челното си място на „Южен" по броя на населението.

В ГЕРБ окончателното решение ще се взима от Изпълнителната комисия, но  местната партийна централа държи на сегашния кмет и бивш общински съветник Георги Стаменов.  

Срещу него се изправя арх.  Димитър Джугаланов,  издигнат вчера за кмет от Дани Каназирева.  Арх. Джугаланов е  завършил  ЕГ “Иван Вазов" с  английски, руски и испански, а по-късно  и две магистратури - по архитектура, строителство, геодезия и опазване  на  културното  наследство.  Има  архитектурно студио. Автор е на повече от 20 проекта в старинна градска част. Участвал е и в проектантския екип  за реконструкцията на  пл. „Централен". За основните задачи той посочва опазването на културното наследство, решаване на проблемите с паркиране в центъра, озеленяване. „Искам да накараме собствениците на старинните сгради да ги поддържат", каза арх. Джугаланов.

Очаква се утре НФСБ и ВМРО да обявят кандидатите си за районите. За „Централен" се спряга името на адвоката Георги Иванов от изненадващия партньор БДФ. В БСП утвърдиха за кандидат Тодор Стоилов, председател на партийната структура в „Централен".

 

„ТРАКИЯ”

Костадин Димитров, кмет на „Тракия", е номиниран за нов мандат в местната централа на ГЕРБ. От  „Съюз за Пловдив" срещу него излиза общинската съветничка  инж. Гергана Стоянова.  ВМРО има готов управленски кадър - Апостол Шопов, който в момента е зам.-кмет в "Южен". В БСП са си харесали за кмет Добромира Тошева, шеф на районната организация. 

 

 "ЗАПАДЕН" 

Действащият кмет Димитър Колев  ще се бори за следващия мандат. Кандидатурата му е определена от местното ръководство на ГЕРБ и ще чака потвърждение в София.  Засега Колев ще си мери силите с нежния пол. Патриотите хвърлят в бой дръзката Десислава Желязкова  - кадър на НФСБ, която още през 2015 г. получи твърдата подкрепа на Славчо Атанасов.  

Дани Каназирева и "Съюз за Пловдив" също издигнаха дама - Красимира Тодорова. И тя участваше за същия пост в "Западен" на последните избори. До балотаж през 2015 г. с Димитър Колев беше стигнала  Десислава Желязкова. Левицата залага също на дама - младата общинска съветничка Десислава Йорданова, дъщеря на известния пловдивски лекар и депутат Георги Йорданов.

 

"ИЗТОЧЕН"

В "Източен" ГЕРБ налага нов кандидат - Иван Стоянов, който е директор на "Чистота" и председател на партийната структура в района. Досега се говореше, че Николай Чунчуков ще бъде предложен за нов мандат, тъй като е свършил много работа, но в градската централа на партията са решили, че Стоянов има по-добри шансове да спечели. Последната дума обаче ще каже Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Очаква се, че зам.-кметът в район  "Южен" от ВМРО Павел Милушев ще се бори за кметския стол в "Източен". "Съюз за Пловдив" нареди на състезателната писта Николай Киров, който е работил в системата на МВР и за кратко - като зам.-кмет на "Източен". БСП отново издига партиен шеф в същия район - Йордан Василев. Той е участвал в надпреварата за "Източен" и през 2015 г. 

 

"СЕВЕРЕН"

Директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев е предложен на Изпълнителната комисия за кмет на района от местното ръководство на ГЕРБ. Кандидатурата все още е под въпрос, защото след ареста на инж. Ральо Ралев няма категоричен претендент, който да спечели от раз изборите в района.

От "Съюз за Пловдив" оповестиха вчера, че за "Северен" ще се състезава Веселин Козарев, който познава всеки проблем в района. Досега Козарев е заемал зам. кметския пост в "Централен". Патриотите се двоумят, но мястото е запазена марка за НФСБ. В БСП вече са утвърдили д-р Атанас Баташки, син на известния лекар и бивш депутат от същата партия д-р Илия Баташки.  

 

 "ЮЖЕН"

Най-труден е изборът на кандидат за кмет от ГЕРБ в "Южен" - единственият район, в който партията изгуби изборите през 2015 г. Постът е предложен на бившия депутат Костадин Язов, но той засега не е дал положителен отговор. Другият кадър, харесван в градската централа, е шефът на фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев. Той обаче е изгубил надпреварата за същия район през 2015 г. Мерак да бъде утвърден за кандидат има Георги Юруков - име, което нищо не говори на хората от "Кючук Париж". Тези дни в ГЕРБ ще решават кой да поведе битката за "Южен". 

Кметът на "Южен" Борислав Инчев от ВМРО ще се бори за втори мандат. Той е добре познат в района и напълно подготвен, за да поеме отново управлението на тежкия район.  Евелин Парасков, общински съветник и зам.-председател на местния парламент, е  издигнат за поста от "Съюз за Пловдив". Неговият колега в Общинския съвет доц. Ангел Иванов е кандидатът на БСП.

 

ПРОГНОЗИТЕ

Според прогнозите на социалистите като най-твърди крепости на ГЕРБ в Пловдив се очертават районите "Централен", "Тракия" и "Източен". В "Западен" прогнозата е за равностойна битка между Димитър Колев и Десислава Желязкова. И двамата вече са били кметове на района и то издигани от ГЕРБ. Сега обаче Желязкова е в противниковия отбор и се очаква да даде сериозен отпор на действащия управник. 

"Южен" вече се утвърди като ахилесова пета на ГЕРБ. Това бе единственият район, който партията загуби на изборите през 2015-а, а на всичко отгоре продължителни вътрешни крамоли сериозно разклатиха местната организация през последните години. 

Ожесточена битка се очаква този път и в район "Северен", където на последните избори ГЕРБ печелеше най-убедително. Скандалът около ареста на действащия кмет Ральо Ралев обаче ще е като камък на шията за новия кандидат, който ще трябва да поработи сериозно в кампанията, за да спечели срещу опонентите си. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?