Подай сигнал

Работници: Шефът ни ужили и фалшифицира подписите ни

Собственикът на „Кокрима“: Не съм измамник, наистина дължа пари, но никой не ме е потърсил

Пловдив

от Мария Петрова 3989 прегледа 0

Работници: Шефът ни ужили и фалшифицира подписите ни

Бивши работници в „Кокрима“ ЕООД са предприели офанзива срещу собственика на фирмата Костадин Тотев. Искат да го разобличат, че им дължи пари за заплати за 2015 и 2016 г., за което има подадени жалби в Инспекцията по труда. Нещо повече, хората твърдят, че той е фалшифицирал подписите им във ведомости, че са получили заплати, за което пък са сезирали Икономическа полиция. Сега настояват за графологична експертиза. Докато са в ход следствените действия, потърпевшите пожелаха анонимност.

Преди три години десетина работници от Пловдив, Асеновград, Хисаря, Граф Игнатиево и Дълго поле били наети от „Кокрима“ ЕООД за извършване на ВиК ремонти в Сопот, Велинград, Асеновград и други населени места в региона. Известно време получавали редовно месечните си възнаграждения, след което работодателят спрял да им плаща. Чакахме месец-два да си получим парите и започнахме да напускаме и да търсим друга работа, защото семействата ни на нас разчитат, коментира един от ощетените. Той пресмята, че борчът на стария му шеф към групата е около 20 хил. лв., като всеки от ужилените имал да получава минимум по 1000 лв.

Костадин Тотев призна пред репортер на „Марица“, че действително дължи пари на бивши свои работници, но отрече да е фалшифицирал подписите им. По втория казус не иска да коментира с претекст, че се води разследване. Дължа пари, не отричам, но никой не ме е потърсил. Даже им изпратих нотариални покани, за да уредим въпроса, но нито един не се яви, възмущава се Тотев.

От Инспекцията по труда е извършена проверка на „Кокрима“ ЕООД през август 2016 г. Установено е, че има неизплатено възнаграждение за 1 месец и е издаден наказателен акт, коментира шефът на областната дирекция в Пловдив Атанас Чернаев. Актът е влязъл в сила за доброволно изпълнение, което явно не е извършено, тъй като следващата стъпка е принудително събиране чрез НАП, но с тях нямаме обратна връзка. А за достоверността на подписите трябва да се произнесе друга инстанция, коментира г-н Чернаев. Той посъветва тези, които не са си получили парите през 2016 г., да подадат искова молба срещу работодателя в районния съд по седалището на работодателя или по мястото, където се е изпълнявала трудовата дейност. Давностният срок за това е 3 години, считано от датата, на която е трябвало да бъде изплатено съответното трудово възнаграждение, така че потърпевшите имат още малко време. Този 3-годишен срок е валиден и за всички идентични случаи при неизплащане на заплати.

Строителство, сделки с интелектуална собственост, хотелиерски и др. услуги, са част от многобройните дейности на „Кокрима“ ЕООД. По данни на НОИ през пролетта на 2016 г. здравноосигурените във фирмата са били 12 души, а към октомври 2017 - четирима. Едноличното дружество е регистрирано през 2014 г. в Пловдив на ул. "Братя Бъкстон" 86, ет. 1, със символичен капитал от 2 лв., показва порталът за фирмено разузнаване ДАКСИ. Оттам е видно също, че на следващата година са му наложени два запора - по искане на Уникредит Булбанк и на НАП, с общ запор за 25 832.13 лв. Явно, че капитал от 2 лв. не върши работа за покриване на борчове, затова се намесва и частен съдебен изпълнител. Прави се опит да се продаде една втора идеална част от сграда в Асеновград /30 кв.м/, собственост на Костадин Тотев, както и негова земеделска земя в с. Крумово.

Коментари