Работещите БГ мами – план Б за бизнеса

Излизането в пенсия и в майчинство е мечта на много работещи. Първите искат да си починат от дългите години къртовски труд. Докато вторите след 5-6 години работа вече се чувстват отегчени от професията или фирмата. И обикновено виждат спасението от глухия коловоз, в който са влезли,  в раждането на рожба.

Има обаче и такива, които бързо се връщат в играта. И то не защото отношението им към работата се е променило, а заради по-високите доходи. Причината е, че на втората година от майчинството, им се полагат по 380 лв., с две думи - жълти стотинки, ако преди това си взимал добра заплата. И тук идва ролята на държавата, която заема страната на бизнеса, а не на родителя. Опитвайки се да върне бг мамите по-рано на пазара на труда, тя им предлага заплата и половина, ако започнат работа 135 дена след излизането в майчинство. Статистиката показва, че в добре развитите региони като Пловдив и София мярката върши работа. Всеки месец средно по 18 пловдивчанки избират да заменят памперсите с офиса. А бизнесът ги приема с отворени обятия както майката завърналия се блуден син. Няма и как да е иначе, защото напоследък пазарът на труда е в криза, а работодателите се чудят от кои джоб да извадят нов служител. И примамват ценните си кадри с какви ли не други бонуси като безплатна забавачка или билети за семейно посещение на театър.

Тук обаче големият проблем е друг - дали точно мамите, които единствени борят демографската криза заедно с благоверните си, са тези, които трябва да изправят кривините и на трудовия пазар. И дали за бъдещето на нацията не е по-добре да се вдигнат парите за майчинството на образованите родители, вместо да отделяме хлапетата от семействата им още на 12 месеца. Защото така от съвсем невръстни ги пращаме в лоното на колективното отглеждане, което всъщност бе най-големият страх на хората от последните протести срещу Стратегията за детето.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?