Яжте череши за здрав сън, вишни - за отслабване

Вълшебният плод сваля стреса, лекува болежки, прочиства и заздравява имунитета

Черешите не са просто хубав десерт. Тези плодове са толкова полезни, колкото и вкусни. Те са богати на антиоксиданти и много други, стимулиращи доброто здраве вещества.

Има два основни вида череши, които трябва да познавате - сладки и кисели, известни още като вишни. Сладките череши се консумират най-добре в сурово състояние, докато вишните се сдобиват с по-пълен вкус, когато са сготвени. Това обяснява защо толкова често се използват в печенето на сладкиши. От вишни се приготвят концентрирани сокове, които са полезни за здравето.

Сладките череши съдържат баластни вещества, витамин С, каротеноиди и антоцианини - вещества, от които всяко може да изиграе роля в превенцията на рака.

В проучване, в което били използвани ракови клетъчни линии на човек, се забелязало задържане на клетъчния цикъл и смърт на мутиралите клетки под влиянието на вещества, извлечени от череши.

Червените плодове са ефективни в борбата с подаграта, като намаляват риска от възпаления и кризи. Те спомагат за извеждането от тялото на пикочната киселина, а самото заболяване се причинява от задържането . 

Полезни са и за здравия сън. Черешите съдържат естествен мелатонин - мощен антиоксидант и ловец на свободни радикали, който спомага за „охлаждането” на прекомерното възпаление и свързания с него оксидативен стрес. Освен това мелатонинът има жизненоважна роля за съня и регенерацията на тялото.

Червените плодове помагат и за облекчаване на болката при артрит.

С вишните пък се отслабва, и то точно в най-проблемната област - тази на корема. А след тренировка могат да помогнат и за облекчаване на болката в мускулите.

На черешите се наслаждаме от векове - още от времето на Древен Рим, Гърция и Китай. Смята се, че сладките череши произхождат от Азия и  вероятно са пренесени в Европа благодарение на птиците. Едва в началото на 17. век английските колонизатори донасят череши в Съединените щати, където днес те се отглеждат в северозападната част, както и в Мичиган. Интересно е, че макар и да започват да дават плод след около пет години, на растенията им трябват от 10 до 15 години да достигнат зрялост.

В зряла възраст едно черешово дърво може да даде 45 килограма плод на сезон. Ако консумирате череши заради терапевтичната им стойност, помнете, че десет сладки череши или една чаша вишни съдържат около 4 грама фруктоза.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?