Яслата с евтините общински клубове пресъхва

Партиите плащат символичен наем - само 50 стотинки на квадратен метър, но нямат право на съвместна дейност с фирми

Десетократното орязване на субсидиите, поискано от премиера Бойко Борисов, ще откаже повечето партии от лъскави клубове със секретарки и сътрудници, въпреки че за общински имоти те и сега плащат най-евтин наем. Тарифата в Пловдив не е променяна от години и е символична - само 50 стотинки на квадрат, независимо къде се намира партийният клуб. За сравнение, наемите на търговците в широкия център вече задминават 15  лева на квадрат. Няма милост дори за книжарите.

Всеки опит на смелчаците, които във времето назад предлагаха увеличение на партийната тарифа, претърпява фиаско в градския парламент. Обяснението е просто - повечето от местните избраници със стръв бранят джоба на политическите си структури.  

Правото на привилегията да получат право на евтин клуб е утвърдено със закон, но само за парламентарно представените партии, включително и в Европейския парламент, както и за онези, получили над един процент от гласовете на избори. До преди десетина години политиците в Пловдив държаха почти без пари близо 100 общински имота - от малки барачки до представителни сгради.  

Всички партии без изключение си пълнеха касите чрез договори за съвместна дейност с фирми за  кебапчийници,

фитнес зали и дори чейндж бюра. С промяната в законите за политически партии и общинската собственост яслата започва да пресъхва.

Търговската дейност, както и преотдаването на партийни клубове на трети лица днес е забранено. В резултат на това рязко намаля и клубната дейност.

Според публичния регистър на община Пловдив през 2013-2014 г. на политическите организации са били дадени под наем 19  имота, пет от които на  БСП, по три на ГЕРБ и ДПС, по два  - на ДСБ и ВМРО - БНД, по един на Атака, НФСБ, АБВ и ББЦ.  Регистърът обаче е неточен и информацията в него - умишлено или не - е заблуждаваща. От справката се вижда, че всички договори са изтекли, с изключение на три.  БСП ползва общински клубове на ул. "Павел Калпакчиев" 36 в "Южен" и на ул. "Пантелей Генов" 1 в "Северен" със срок до 23 януари 2020 г.  Договорът на НФСБ  за офис на ул. "Пазарище" 1 в "Северен" е до 14 февруари 2020 г.

Шефът на дирекция „Общинска собственост” Мирослава Сукарева призна, че 

данните в регистъра не са актуални,

тъй като се обновяват два пъти в годината, и обеща да предостави точна информация. За настаняване на партии в общински имоти не се изисква решение на местния парламент, а само заповед на кмета.

ГЕРБ обаче са си запазили трите общински клуба. Единият се намира на ул. "Прага" 2 срещу хотел "Тримонциум", където през 90-те години беше настанена Поземлена комисия Пловдив - Първенец. На фасадата на двуетажната сграда се развяват три знамена - на България, на Пловдив и партийното, избеляло до сиво. Пред вратата е окачена голяма табела, на която са изписани имената на ръководството начело с председателя на партийната организация на район "Централен" Георги Стаменов.  

Другите два общински клуба на ГЕРБ са на ул. "Съединение" 29 в "Тракия" и на "Стефан Стамболов" 21 А в район "Южен". Според регистъра на Община Пловдив договорът за клуба на ул. "Стефан Стамболов" 21 А е приключил преди една година и не е подновен. Наистина от стария клуб почти не е останала следа. На мястото на неугледното помещение с пълна пара работи солидно заведение с табела "Еврофутбол" и градинка с маси на открито. В този ресторант обаче ГЕРБ ползва една стая, точно срещу входа.

На вратата й пише "Старейшини" и работното време - след 18 часа.  

Собственичката на кафенето обяснява, че си плащат наем на Община Пловдив. През деня ползвали помещението с табелка "ГЕРБ", а вечер активистите на партията провеждали срещи.  

ВМРО - БНД и днес държи два общински клуба - на бул. "Марица север" 51 и в блок 146 в "Тракия", където е приемната на евродепутата от същата партия Ангел Джамбазки. "В тези клубове провеждаме срещи с граждани, пресконференции и събрания. Най-обикновени са, няма никакъв лукс", каза градският лидер на ВМРО Борислав Инчев.  

Едва вчера, след като "Марица" напомни на администрацията, че сайтът на Община Пловдив посочва неверни данни, публичният регистър за партийните клубове беше актуализиран. От него става ясно, че на партиите са предоставени 17 офиса. БСП ползва 6 клуба, ДПС и ГЕРБ - по 3, ВМРО - БНД - 2. По един клуб държат ЗС "Александър Стамболийски", "Атака", НФСБ, "Възраждане" и "Воля".

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?