Подай сигнал

Японски кукли оживяват под тепетата

Прочутият Бунраку Театър от Осака идва на гастрол през септември

Култура

от Руслан Йорданов 237 прегледа 0

Японски кукли оживяват под тепетата

Японски куклен театър от най-висока класа ще посрещне пловдивската публика през заветната 2019 г. Кулминацията на творческото сътрудничество между куклениците на Държавния куклен театър и колегите им от Страната на изгряващото слънце е спектакълът „Принцът на морето и принцът на земята“, чиято премиера ще бъде на 21 април. На сцената ще се качат 8 актьори с кукли, разказвач и музикант - колосален брой артисти за куклено представление.

През септември пък ще гостува прочутият Национален Бунраку Театър от Осака, който ще играе постановката „Духът на японската кукла“. „При работата с японците ме порази техният подход - духът на разказвача се прехвърля в куклата. При нас в европейския театър е съвсем различно - ние сме едно с куклата“, каза директорът на Кукления театър Виктор Бойчев.


Куклите за спектакъла са изработени от един от най-старите и почитани майстори в Токио, обясни режисьорът на спектакъла Елена Панайотова. Артистичният десант от Страната на изгряващото слънце започва още в края на този месец с пристигането на известната танцьорка и хореографка Хисако Хорикава. На 29 март тя ще играе пиесата „Танцът днес“ и ще проведе танцова работилница в Пловдив.


През септември ще гостуват и други японски артисти - Театър Пук и групата Хачиоджи Курума - Нишкава Корую, които ще представят „Топография на японската кукла“. Горди сме, че можахме да подкрепим този интересен проект“, заяви директорът на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Коментари