Япония изобретиха сладолед, който не се топи

Японски учени са открили напълно органичен начин да направят сладолед, който да не се топи за няколко часа.

Според японския всекидневник Асахи Шимбун, учени от Изследователския център по биотерапия в Каназава се сблъскват случайно с чудотворния метод през 2017 г. Те искат от майстор на сладкиши да създаде десерт, като използва полифенолна течност, извлечена от ягоди, в опит да помогнат на фермерите, чиито култури са били засегнати след земетресението и цунамито в източната част на Япония през 2011 г.

Опитът показва, че "кремът от млечни продукти се втвърдява незабавно, когато е добавен полифенол от ягода", и макар да се предполага, че има нещо подозрително в полифенола, изследовател от центъра веднага осъзнава потенциала на естественото съединение.

Чрез изпитание и грешка Томихиса Ота, професор по фармация от Университета в Каназава, скоро създава нетопящ се сладолед.

„Полифенолната течност има свойства, които затрудняват отделянето на водата и маслото, така че пулпът, който я съдържа, ще може да запази оригиналната форма на крем за по-дълго време от обикновено и ще бъде трудно да се стопи", каза той на Асахи Шимбун.

Сладоледът започва да се продават в Каназава, Осака и Токио от април и всеки, който го е опитал, твърди, че по вкус не се различава от обикновения, който след втората минута започва да тече. /Марица.бг

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?