Японецът, който е прероден българин

Широ Ишизака завършва пловдивска школа за танци и запалва сънародниците си по народни песни, хора и свирене на гайда

Широ Ишизака е родом от Токио. За пръв път идва в България през 1979 година и оттогава не може да се раздели със страната. В началото пристига у нас, за да работи като готвач в ресторанта на известен хотел. И без да усети, отлитат 6 години от живота му.  Един ден обаче мъжът от страната на изгряващото слънце решава да напусне работа и да се занимава с хореография. Записва се да учи в пловдивската Школа за ръководители на художествени ансамбли и там среща любовта на живота си - българката Нуша. Двамата били в един клас, а искрата помежду им пламнала още от пръв поглед. Тогава малко по малко паднала и езиковата бариера.

„От самото начало много ми хареса в България. Беше трудно да науча вашия език, защото, докато работех в кухнята, не ми се налагаше да говоря на български. После, когато започнах да се занимавам с танци, също не съм приказвал кой знае колко. Благодарен съм на съпругата ми, че имаше търпението да ме научи да овладея езика ви", казва Широ.

Двойката решава да узакони връзката си. Нуша и Широ сключват брак на 5 септември 1989 г. - малко преди комунистическият режим в България ще рухне.


„Само няколко месеца след нашата сватбата падна Берлинската стена, а оттам последваха много промени. Животът в България стана много по-труден, икономиката бе в тежко положение и част от мечтите ми тогава останаха несбъднати", обяснява чужденецът. И си спомня за купоните, които използвали с жена му, за да се доберат до каквато и да било храна.

Със съпругата си искали да останат в България и да купят земя, на която да си построят къща. Отделно смятали  да изградят собствен културен дом, където да се помещава детска танцова школа. Искали бъдещите таланти, излезли от там, да обикалят по концерти и участия. Всичко това обаче не станало реалност поради сложните времена на кризи и бедност в страната.

„Обстоятелствата ни принудиха с жена ми да отидем в Токио. Там успяхме да осъществим плановете си и създадохме японската танцова група за български народни песни и танци „Детелина".

Дълги години семейство Ишизака учи чужденците на най-различни видове хора. Дават уроци по свирене на традиционни български инструменти, запознават любопитните с нашите обичаи, показват им носиите и ги запалва по народните песни.

„За разлика от българите, които прекратяват танцовата си кариера обикновено на около 40-годишна възраст, в Япония чак тогава хората започват да отделят време на хобитата си", заявява Широ. 

„Детелина" пожънала огромен успех с участията си както у нас, така и в страната на изгряващото слънце. Емблематичен за формацията бил танцът „Шопкиня", с който завършвала всяка една празнична програма. През 2005-а, на 10-годишнината от създаването на формацията, българската публика  имала възможността да се наслади на съвместен концерт на „Детелина" и легендарния ансамбъл „Филип Кутев".

В ролята си на хореограф Широ споделя, че обожава да се запознава с много нови култури.

„Обичам всички кътчета на България и не мога да кажа кое място точно предпочитам най-много. Обичам и Япония. Ще излъжа, ако кажа, че не харесвам Унгария, Полша, Украйна, Иран, Перу или Мексико. Впечатлявам се от всяко едно място, на което отивам - споделя чужденецът и допълва, смеейки се. -  Мисля, че в предишния си живот съм бил българин". С това обяснява силната си привързаност към страната.

Освен че може да танцува десетки видове хора, традиционни за различните географски ширини, Широ умее да свири на двоянка, дудук, гайда, тамбура, тъпан и тарамбука.

„Не съм професионалист, но свиря от сърце. Когато жена ми беше жива, постоянно бяхме в тандем. Аз изпълнявах мелодиите, а тя пееше."

Японецът губи съпругата си, ала усмивката никога не слиза от лицето му. Споделя, че най-трудните периоди в живота си преодолява с усмивка и това според него е най-добрият начин, с който човек преминава през мъката.

Сега Широ живее в Япония, но винаги намира време да идва до България. Тук, освен че танцува и свири, обича да си похапва шкембе чорба с много чесън и оцет, баница с айрян, шопска салата и пълнени чушки. Ястия, които преди съпругата му приготвяла редовно.

„България е райска страна", кима Широ и потегля към уроците по гайда.

Усмихнат свят

„Искам всички хора на света да са усмихнати. Мечтая си да бъдат здрави и да са щастливи. Според мен най-важното нещо е душата, а тя говори на един и същи език по цял свят. Хората не трябва да задържат злоба и негативизъм, а точно обратното. На всеки се случват лоши и хубави неща. Трябва да се вади положителното от всичко", смята хореографът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЛЕНИ  МИТАРОВА

ЛЕНИ МИТАРОВА

05.08.2019 | 15:09

МЪДЪР УРОК ЗА ВЕЧНО И БЕЗПРИЧИННО МРЪНКАНЕ НА БЪЛГАРИНА. НИКОГА ДА НЕ ГУБИ УСМИВКАТА СИ И НИКОГА ДА НЕ ПРЕСТАВА ДА МЕЧТАЕ, А ОЩЕ ПО ДОБРЕ ДА СБЪДВА МЕЧТИТЕ СИ!

Отговори
4 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?