Ядки и люто за чудесно настроение

Отдавна е известно, че храната, която консумираме, влияе върху нивата на хормоните, енергията и химията на мозъка ни. Като цяло, ако не се храним здравословно, това може да застраши и представянето ни в сексуален аспект. Ето някои изпитани храни, които подобряват настроението ни и ни гарантират здраве:


Овесени ядки


Овесените ядки могат да помогнат, ако се чувствате раздразнени и нервни. Те са богати на фибри, които спомагат за стабилизиране нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на захарта в кръвта. Овесените ядки са и добро решение по време на диета - разтворимите им фибри помагат да огладнеем по-бавно. Богати на разтворими фибри са и боб, грах, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки.


Орехи


Орехите отдавна са известни като „храна за мозъка”, допълвано от тяхната специфична форма - точно като на мозъка. Но вече знаем, че орехите са и източник на полезните омега-3 мастни киселини. Този тип мазнини е необходим на мозъчните клетки и повдигащите настроението нервни образувания да функционират подобаващо и по възможност да помогнат на хора с депресии.


Други храни, богати на омега-3, са сьомга, сардини, ленено семе.


Чай


Въпреки че кофеинът по принцип може да доведе до по-позитивно настроение и да подобри тонуса ви, при него границата е много тънка. Твърде голямото количество кофеин може да ви направи зависими и нервни, раздразнителни, хиперчувствителни или да предизвика главоболие. Добрата стратегия е да се опитате да се ограничите до една малка чашка кафе на ден. Вместо втора чашка кафе опитайте с чаша зелен чай. Чай с канела или кардамон намаляват  нуждата да добавяте захар или друг подсладител.


Сьомга


Проучванията през последната година показват, че витамин D спомага за повишаване на нивото на серотонин. Ние осигуряваме витамин D на нашия организъм най-вече чрез излагане на слънчева светлина и в по-малка степен чрез храна.


Но последни проучвания разкриват, че излагането на слънце в месеците от ноември до февруари не осигурява производството на нужните количества витамин D на кожата.


Сьомга в консерва с костите е богата на витамин D. А освен това е и отличен източник на омега-3 мастни киселини.


Леща


Като част от семейство бобови растения лещата е отличен източник на фолиева киселина и витамин В, които са важен елемент за доброто настроение и правилното нервно функциониране на мозъка. Ниските нива на фолиева киселина се свързват с депресия. Проучване на Харвард е показало, че 38% от депресираните жени имат дефицит на фолиева киселина.


Въпреки че изследователи все още не разбират напълно връзката на недостига на фолиева киселина и депресията, изглежда тя намалява метаболизма на невротрансмитерите, серотонин, допамин, норадреналин, които оказват влияние върху настроението.

Купа сготвена леща осигурява 90% от препоръчителната дневна доза на фолиева киселина. Другото голямо предимство е, че тази храна съдържа протеини и фибри, които стабилизират нивата на кръвната захар.


Други източници на фолиева киселина са: подобрени зърнени закуски, зелени зеленчуци като например спанак и броколи, черен дроб, боб.


Черен шоколад


Всеки от нас се нуждае от: триптофан ​- аминокиселина, използвана от организма за синтезиране на серотонин, веществото на доброто настроение; и фенилетиламин - който отделя организма ни в моменти на щастие и силни емоции. Черният шоколад спомага за произвеждането и на двете вещества, благодарение на които се чувстваме по-добре.


Люти чушки


Лютите чушки съдържат капсаицин, който предизвиква отделянето на ендорфини в мозъка, а ендорфините създават чувството на еуфория. Лютите чушки също така потискат болката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?