Подай сигнал

Пътят на Иван Тотев към трети мандат е миниран

Коментари

от Руси Чернев 8976 прегледа 0

Ако партийните дела в ГЕРБ зависеха само от Бойко Борисов, той има фаворит за Пловдив и това е Здравко Димитров

Шест дни преди вота за Европейски парламент силите на ГЕРБ и БСП са изравнени. Битката между гигантите ще се реши от финалните акорди на кампанията, твърдят социолозите. Каквото и да говорят те обаче, в избора на електората обикновено няма много логика.

Именно в Пловдив професионалните автори на прогнози се дънят най-често. За разлика от нас в „Марица“. През годините коментаторите ни предвидиха на 100% падането на Спас Гърневски след вътрешнопартиен пуч в СДС, двата мандата на д-р Иван Чомаков, мажоритарния фойерверк Славчо Атанасов и двата мандата на Иван Тотев.

За вота в неделя обаче сме съгласни със социолозите - битка в Пловдив няма да има. С подкрепата на отломъците от старата синя крепост СДС и БДФ под тепетата партията на премиера Борисов ще е твърдо първа политическа сила. И именно в Пловдив ГЕРБ ще реализира един от най-високите си резултати в страната. Причините са много:

1. Местният лидер на ГЕРБ Иван Тотев е от кръга на Цветан Цветанов, но пловдивчани винаги са свързвали партията с името на Бойко Борисов, чийто рейтинг тук остава все така висок.

2. Както и в предишните 13 вота, много от тях ще му гласуват доверие.

3. Ако някъде СДС и БДФ могат да бъдат полезни на ГЕРБ, това е именно Пловдив.

4. БСП напоследък набира сили в Пловдив, но тя никога не е печелила тук. Още повече, че много от местните структури не подкрепят еднозначно политиката на лидера Корнелия Нинова.

5. Консервативният Пловдив, за разлика от Благоевград, Сливен, Ямбол или Велико Търново, не е най-благоприятната почва за виреене на патриотични и националистически движения, което прави слаби както партиите от т. нар. Обединени патриоти, така и основния им опонент ДПС.

И най-важното - Пловдив е известен със силните си регионални политически проекти в лицето на „Съюз за Пловдив“, "Кауза Пловдив" и структурата на НС „Ал. Стамболийски“. Те обаче едва ли ще успеят да мотивират привържениците си да гласуват масово в неделя, както го правят на местни избори. В неделя ще си почиват и два много сериозни мажоритарни вота, с които Пловдив е уникален - тези за Славчо Атанасов и за Дани Каназирева.

Всичко това дава големи шансове за

убедителна победа на ГЕРБ.

По-важният въпрос, чийто отговор очакват пловдивчани, е дали тя ще дала шанс на Иван Тотев за рекордния в историята на Пловдив трети кметски мандат, или пътят към него е миниран. По отношение на Тотев градът отдавна е разделен като след финала за купата на България. В този смисъл добрият резултат на ГЕРБ в неделя едва ли ще се прелее в подкрепа за Тотев. Историята показва, че пловдивчани са майстори в политическото сърфиране и добре се ориентират в кой вид избори за какво и за кого гласуват. Те умело разделят предпочитанията си за национални лидери и концепции, когато става въпрос за президентски, парламентарни или европейски избори. Ясно отсяват и на местния вот.

Докато в неделя интригата изцяло е подчинена на националния сблъсък ГЕРБ - БСП, наесен със сигурност няма да е така. Още повече че ръководствата в Пловдив на двете големи партии са в сериозно неразбирателство с централите си. Отдавна е видно, че председателят на ГЕРБ-Пловдив и кмет на града Иван Тотев не се ползва с обичта на Борисов. Георги Гергов пък е сред най-видните опозиционери на Корнелия Нинова в БСП. Всичко това прави неясни самите кандидатури на двете големи партии за изборите през октомври, до които всъщност не остава чак толкова много време. Когато говорим за Пловдив, премиерът Борисов ще има изключително много работа след 26 май. Защото хората очакват да чуят кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет. Засега в партийните среди в обращение са 3 имена - на самия Иван Тотев, на кмета на „Централен“ Георги Стаменов и на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров. А Борисов със сигурност ще добави във въртележката още едно - на

областния управител Здравко Димитров.

Колкото и разпознаваем да е всеки от тях обаче, за ГЕРБ е изключително важно бързо да изтрезнее след изборния успех под тепетата тази неделя и да посочи навреме кандидата си. Защото наесен битката за Пловдив ще е изключително тежка. Точно тогава феноменът със силните мажоритарни играчи и малките местни проекти ще е в апогея си.

Всъщност Славчо Атанасов ще тренира за избори и в неделя. Едва ли обаче присъствието му на символичното последно място в листата на НФСБ ще допринесе за добро представяне на тази листа, тъй като пловдивчани възприемат Славчо като местен политик. Знаят го като главен претендент за кметския стол и трудно го възприемат, когато прави опити да прелее част от своя вот в нечия друга полза. Подобна е ситуацията и с Дани Каназирева, която изглежда напоследък е с ВМРО. Пловдивчани обаче трудно приемат своите мажоритарни любимци в друга роля и даже сякаш не обръщат внимание на подобни техни фриволности.

Всичко това прави поведението на пловдивчани на местния вот непредвидимо и съвсем различно в сравнение с това на избори като европейските тази неделя. Там те, като истински политически естети, доказващи, че Пловдив винаги е нещо по-различно от София и провинцията, рязко променят нагласите си. И наред с традиционно силния партиен вот за ГЕРБ напоследък оформят две здрави мажоритарни ядра около Славчо Атанасов и Дани Каназирева. За Атанасов те дори нямат предпочитания с каква партийна принадлежност е, тъй като през годините той успя да изгради своя образ на

типичния борец срещу статуквото в стил Робин Худ,

милеещ за Пловдив и винаги стоящ на страната на онеправданите. Това пък отнема значителен брой гласове от БСП, тъй като и на местните избори социалистите разчитат основно на партийния си вот и все така не успяват да изградят свое разпознаваемо местно лице.

Като добавим факта, че напоследък силните малки местни партии също изглеждат разколебани в единната подкрепа, която гарантираха за действащия кмет на предишните 2 вота, пътят на Иван Тотев към трети мандат изглежда миниран. Прогнозата ни обаче е, че той няма да настъпи мина, защото ще падне жертва на вражески огън по-рано и изобщо няма да получи номинацията за кмет. Самият Тотев напоследък също не убеждава, че иска да продължи да ни управлява.

Коментари


ВИЕ ЗА СЛАВЧО СЕ НЕ ГРИЖЕТЕ. НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ НАЕСЕН , ПАК ЩЕ ТРЕПЕРИТЕ ДО СУТРИНТА , НО ТОЗИ ПЪТ НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА ВИ ПОЗВОЛИ ДА ПОДПРАВЯТЕ ПРОТОКОЛИ В РАННИТЕ ЧАСОВЕ.ИНАЧЕ МАНГАЛИТЕ ПАК СИ ГИ КУПУВАЙТЕ. ТОЗИ ПЪТ САМО ЩЕ СИ ДАДЕТЕ ПАРИТЕ.САМО ТЕ ОСТАНАХА ЕЛЕКТОРАТА НА МАМИНИЯ И НЯКОЕ ГЛАСЧЕ ОТ ТИТЮЦИТЕ И БИДОНИТЕ.ИМАТЕ БОЛ ПАРИ. ДАВАЙТЕ ГИ.

Роден съм през 1968 и ВМРО ме туриха за кмет на Тракия през 2003, когато бях на 35 ГОДИНИ. Туриха ме щото бях най-гладния и единствен от цялата организация нямах фирма. Давам бутилка водка на този който познае какво съм работил до навършването на моята 35 годишнина?? А сега да ви видя на кой му се пие най-много!?!

Да знаете в листата на Валерката за ЕП може да съм на последно място , ама имам цели 200 /двеста/лични преференции майна! Ако бяха местни избори с тия двеста гласа щеше да ме изберат за портиер на кметството в Тракия!

Аз съм тоя Единствен член на ГЕРБ дето е чул тва дето се "говори че ДАНС имали достатъчно доказателства за престъпното управление на тотевата шайка ........" Щото ако Бат бойко не махне тоя Тотев аз не мога да стана дори кандидат кмет на Пловдив! Ха-ха-ха-ха-ха!

Любимата тема на троловете дето са от Левогейово Гошогергово и тия село Фъфлещо Славчово е как най-накрая Прокуратурата ще гепи омразният им Тотю, дето ги бие кат маче у дирек, колкото пъти ги фани! Те ката ден донасят, оспорват, завеждат, лайнометстват, а пустата прокуратура не го гепи и това е! Даже тия от Фъфлещо Славчово си направиха офис в сградата на Прокуратурата за да не се разкарват излишно, та да могат всеки ден да вкарват донос срещу Тотю, един сутрин, и един след обед. А тия от Левогейово Гошогергово направо си правят срещите с главния прокурор в ЦУМ. Значи ако помията и доносите срещу Тотю се излеят за един час на веднъж, ще задръстят не само подлеза на Гладстон, ами и даже Бунарджика ще е под лайна и само кепето на Альоша ще се вижда отгоре. Той прави спортна зала те оспорват, той прави булевард те донасят, той прави зоологическа градина те жалят, той прави централен площад те правят жива верига и търчат с кофите с лайна и така до кога не е ясно! Ако пловдивчани имаха акъл да бяха запалили двете села че да изгорят барабар с бълхите!

Зико, прост учител по физическо, а Славчо офицер по политическа подготовка, ненужен дори на армията! Гордост за Пловдив! Ако не са политици на държавна хранилка какво ще работят??

Говори се,че ДАНС имат достатъчно доказателства за престъпното управление на тотевата шайка ........

ХА -ХА -ХА ..ЧЕРВЕНИТЕ ДУДУЦИ НАЧЕЛО С ШОПАРА ГЕРГОВ ВИНАГИ СА ИГРАЛИ ЗА МАМИНИЯ. ИНАЧЕ ЗА КАКВО ГЕРБ ДАДЕ НА ПРАСЕТО 43 МИЛИОНА!!!! ЗА 2 ДЕКАРА ДУПКА ВЪВ ВАРНА НА ЦЕНИ ПО- ВИСОКИ ОТ МАНХАТЪН.

хахаха червените дудуци ни пробутват сливата като ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА на маминия зуладжия...няма да се получи

Крайно време е Тотев и цялата клика да си заминават. Всички около него станаха строители и фирмаджии. С една дума забогатяха яко.

Прав е нощният надзирател. Мамин вече не може да спи нощно време, знае че само след някорко месеца ще бъде утвърден клиент напрокуратурата и вече му е запазена килия с южно изложение в Централния. Знае и друго, че Славчо идва със своята почтеност и блестяща кариера на уважаван човек и депутат. Следя работата му като председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и му се възхищавам.От една неработеща комисия той и екипа му я напарвиха добре работеща и престижна. Мамин, тъй като не можеш на малкия пръст на Славчо да стъпиш сипеш неоснователни обиди и клевети. Да гроздето е кисело, защото е високо. А в пандиза е много интересно, увервам те.Служебно съм влизала десетки пъти почти във всеки един затвор, там ще те харесат и много ще ти се радват. Ще си платиш за всичко.

мамин,стига си дращил глупости посред нощите, ами лягай да спиш. помля го тоя град със зулумите си.взатвора ще се пречистиш , клептоман гнусен

Странно и глупаво е наистина Бойко да бута Зико напред за кмет, тъй като за него структурите на ГЕРБ в града няма да гласуват. Здравко Димитров на предните кметски избори направи непростимото престъпление в политиката да играе срещу собствената си партия ГЕРБ, оглавявайки Реформаторите около ДСБ и Да България и срещу кандидата и Тотев, с което за малко да сложи Славчо на кметския стол. При това го направи докато е депутат от ГЕРБ. Здравко е предател и разединява партията си, а не я обединява. Същото е със самовлюбения политически номад Славчо Атанасов. Чудя се кой от ВМРО би гласувал за него, знаейки че той унищожи партията си и избяга в НФСБ?? Нито войводите, нито атакистите ще гласуват за него, остават да разчита само на малобройните бесепари и двайсетината Скатаджии в града, подкрепящи Бургашката партия на Валери Симеонов, и най-вече на стотината пенсионери от Съюза на запасните офицери, дето щяха да правят преврат начело с Радев.

Забрави някои неща от сметката на Тотев в областта археология. Тука слагам Проекта и проучването на Небет тепе, и най-важното "Малката" и "Голямата Базилика", като втората е уникална за света със своите близо два декара антични мозайки, построяването и експонирането на които кмета извърши с помощта на финансирането на "Америка за България". Както виждате парите на тая фондация някои използват за политическа пропаганда и очерняне на противниците, а Тотев използва за славата на Пловдив!

На сметката на Тотев лежат ремонтите на "Римския стадион", "Античния театър, Градската Цар Симеонова градина с Пеещите фонтани + Централния площад, Природонаучния музей, новопостроените Зоологическа градина и Спортната зала Колодрума, ремонтът на половината Главна улица от Джумаята до Пешеходния мост, възела "Скобелева майка", на булевардите -"Цар Борис Трети", "Шести септември", "Коматевско шосе", "Христо Ботев", "Източен", "Васил Левски" /Карловско шосе/, "Асеновградско шосе", "Руски", "Марица-юг", "Санкт Петербург", "Васил Априлов" с моста при "ВХВП", "Северен" + още няколко десетки по-маловажни улици, като "Капитан Райчо" и "Гладстон" с подлеза например, мега-проектите за Сточна гара и Централна гара, които вече тръгват. От бизнес гледна точка благодарение на него, поради образованието му Пловдив е център на Ай-Ти индустрията за цялата страна. Компютърните фирми и колцентровете в които работят 99% млади образовани българи дават хляб на почти 10 000 души. По време на двата му мандата Пловдив стана най-големият индустриален център и най-бързо развиващия се град в страната, което привлича десетки хиляди от южна България и от цялата страна, заради което и по жилищното строителство града надминава и София. Накрая да споменем огромният успех с Пловдив Културна столица на Европа 2019 г. което шопите в София никога няма да ни простят и ги накара да се пръснат от злоба и завист.

Тотев, както вече посочиха по-долу е прекалено образован за кмет на града, за да го понесат майничките за трети мандат. Не пасва на пловдивският героичен манталитет за разлика от наперените "Народни артисти"- фъфлещия Славчо и Празната глава Зико. Те двамата се борят с Барека за приза "Най-самовлюбен майна-политик" и не е ясно кой ще го спечели. Може ли някой да ми каже с какво е запомнил например Здравко Димитров, като кмет на Западен, като депутат от ГЕРБ и като Областен управител, освен да крепи "оная работа" на Борисов и да му се мазни и натяга, като влюбен джендър, нашепвайки му по време на разпивките в Банкя, колко прекрасен кмет на града ще е, ако бат Бойко махне тоя омразен Тотев???

Славчо е пловдивското късметлийско овчарче Калитко! Толкова е безличен и необладаващ никакви дарби човек, а направи такава прекрасна кариера. Такава кариера няма никой! С образование на политически офицер демек "пълен въздух", уволнен от армията, щото не става за нищо друго, работил няколко години, като обикновен възпитател в училище в Столипиново, щото няма образование и квалификация дори за начален учител, уволнен дори и от там и от безработен неквалифициран в нищо гражданин да станеш кмет на "Тракия", кмет на Пловдив и депутат в Народното събрание шеф на комисията за младежта и спорта, това е невероятно постижение. Ако се беше явил на кастинг дори за портиер на кметството в Тракия никога нямаше да го изберат, а гледай го къде стигна! Нещастникът години наред повтаряше хвалбата, че има мажоритарни 70 000 гласа, които са гласували лично за него, а когато се кандидатира за независим депутат получи смешните 2000 гласа от целият Пловдив и остана на улицата. След като с безумното си поведение на "най-велик политик в България" прецака, разцепи и разруши ВМРО, партията, която го направи човек и на национално и на местно равнище, съдбата пак го погали и хвърли в Парламента. Добре че Скатаджиите от НФСБ нямаха никакви структури в града е даваха мило и драго някой ахмак да се включи в маргиналната им партия и ето го нашия фъфлещ Славчо отново готов за пост! Валерката поради липсата на лица в личната му партия го набута в листите на ПФ и оп-па-ля Славчо депутатин! Горкия той, ако не е политик просто няма какво да работи, освен пазач в Общинска охрана, и пак да се върне в кметството в Тракия, тоя път като портиер.

"Марица" правилно отбелязва, че наш Зико го бутат пред камерите, като циганин с мечка дори и напълно извън контекста. Дори в самият вестник в днешния си брой са го набутали на снимка и на първа, и на втора страница заедно с бат Бойко с когото освен по спортната си натура си приличат и по "високото си образование" и "високата интелигентност", както и с дълбокото познание на чужди езици. Борисов така и не можа да намери общ език с инженера по компютърни технологии Тотев, за когото сериозното владеене на английския език, софтуера и програмирането явно са в минус, но виж с баскетболиста и учител по физическо Здравко се разбират прекрасно. Както беше казал преди време легендарното "Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме!" Явно и двамата смятат, че на прост град като Пловдив му трябва и прост кмет! Ами късмет!

Хората в града уважават Славчо Атанасов. Той ще бъде достоен кмет на Пловдив. Сега като депутат си извоюва много добро име. И най- важното-не е корумпиран и никак не е по далаверите. В Пловдив кражбите и разпродажбите трябва да се прекратят, а виновните за присвоените пари -клиенти на прокуратурата.

Славчо е народен човек

Между другото колкото и да не им се иска на някои единственият който заслужава наистина да е кмет е Ральо Ралев. С най-висок резултат на предните избори, най-харесван от обикновенните хора а не от лобита, най-разпознаваем от всички

Браво, момчета, браво! Бой по Славчо до дупка! А ние с Ванката, като едри собственици на хотели, сме се разбрали. Богатите хора трябва да се уважаваме в тоя град - той на мене, аз на него! Иначе да ви кажа, от Славчо нищо не става, с него за нищо не можеш да се разбереш, той в далавера не влиза! Затуй плюйте здраво по Славчо, че изборите наближават! Да не стане некоя кушия, ей! Айде, със здраве!

Добър опит на герберската пропаганда непрекъснато да свързва Славчо Атанасов с Гергов. Но фактите казват съвсем друго. В мандата на Славчо няма даден нито лев на Гергов. А Тотев подписа на фирмата му "Пътища Пловдив" договор за милион и 200 000 лева за пълнене на дупки в "Тракия" още през 2012 година. И това е само началото. Крепката дружба на Тотев с Гергов струва милиони на пловдивчани. А да хвърляме кал по Славчо е лесно. Истината обаче винаги излиза!

Много вярно е написано. Единствено Славчо Атанасов може да се бори с герберите за Пловдив. Всички си спомняме с колко зор и подправени протоколи насред нощите, едвам успяват да обърнат резултата срещу него с половин процент. А сега, както ги е разтресло от апартаменти и балкони, може и да не им стане играта.

Едно нещо не мога да разбера аз. Кой даде 43 милиона лева на Гергов за оная дупка в центъра на Варна? Не беше ли правителството на ГЕРБ? Е, тогава, кой е герговското мекерето? Тотю не ли, а?

Разликата ще са действията на прокуратурата след евроизборите!Хвала!

Дали има противоречия между Корнелия Нинова и пловдивския лидер /председател на пловдивската организация на БСП Красимир Трифонов? Кой ще е кандидата за кмет от БСП и кой ще го определи?

И ако пак номинират Тотев от ГЕРБ,познавачите -врачки ще си посипят ли с пепел оракулните възможности ?

пак платени анализи от герговското мекере зкпч-то от с.баня

Вижте, тя работата е ясна отдавна. Ванчо Тотев вече е препълнил гушката за цялата фамилия и не Ще да е повече кмет, че било много ветровито и може да го лъхне. Затова и т.н. Зико го снимат по обектите ката ден. Чудя се обаче, защо и кой пак рециклира идеята за славното ЗаКаПеЧе Словчо Стоюв за кмет? Ми той още спи със зелените чорапи, че му носели късмет... Ама късмет не сначи точно кмет...

С Тотев или не нито Славчо, нито Дани имат шанс да ги изберат за кмет. Инчев също.