Първомаец поиска наем от ЕВН и заключи таблото

Божко Атанасов настоява съоръжението да се изнесе извън кооперацията. Съседите му скочиха, че монополистът ще им спре тока

Мъж от Първомай сложи катинар на таблото с електромерите и стигна до полицията. Съседите му от кооперацията на ул.“Йоан Екзарх“ 2 подадоха жалба, че заради него от ЕВН ще им спрат тока. В своя защита пък Божко Атанасов се аргументира, че не желае електрическото табло да е в сградата и настоява ЕВН да го изнесат от границите на имота му. В противен случай трябва да му плащат наем.

 


Още преди седем години, когато заварих техници на Енергото да подменят електромерите ни без присъствие на живеещите в сградата, взех решение да поставя катинар на таблото с оглед да не се извършват самоуправни действия, разказва Божко Атанасов. По думите му, той хванал двамата техници да „обсебват“ двойнотарифния часовник, който  бил закупен с общи пари от съкооператорите. В обяснението си до полицията той обяснява, че винаги е осигурявал достъп на инкасаторите и никой никога не се е оплаквал от това. Разривът в отношенията между мъжа от Първомай и представителите на ЕВН дошъл в момента, в който те му съобщили, че електромерите трябва да бъдат подменени. Тогава той контрирал, че сега е моментът ЕВН да вземе мерки и да изнесе цялото табло извън входа на кооперацията.

 

Започнала серия от епистоларно обстрелване. Божко Атанасов подал жалба до Комисията за защита на потребителите, откъдето му отвърнали, че проблемът не е в тяхната компетенция. Те обследват казуси, свързани с търговията и други услуги, а енергетиката се контролира от Закона за енергетика. Атанасов не се обезнадеждил - пуснал сигнал до КЕВР, които обаче любезно го отклонили с мотив, че тяхната работа касае съвсем други неща, свързани с пазара на еленергия. Посъветвали го да се обърне към енергоразпределителното дружество. Това е един безсмислен омагьосан кръг, аз трябва да се оплача от действията на ЕВН на ЕВН, коментира Божко Атанасов.

 

ЕВН като оператор на мрежата има право да ползва безвъзмездно части от сградите и прилежащите им поземлени имоти за монтиране на средства за измерване и други съоръжения, свързани с доставката на енергия, аргументират се от дружеството, като се позовават на чл. 65, ал. 5 от Закона за енергетиката. Точно по тази причина оттам смятат претенцията за плащане на наем за това, че използват част от имота му, за неоснователна.

 


Историята обаче не спира дотук. От ЕВН изпращат предупредителни писма до живеещите на ул. „Йоан Екзарх“2, че скоро ще им прекъснат тока. Съседите настръхват срещу Атанасов и подават жалба в полицията за самоуправство. Електрозахранването все още не е прекъснато, обяснява мъжът, който вече е дал писмени обяснения в Районното управление на МВР. Явно ще трябва да стигна до ​омбудсмана на републиката или до съда за правата на човека в Страсбург, непримирим е мъжът.

 


В момента на територията на Първомай се извършва подмяна на съществуващите електромери с такива с дистанционно отчитане. Тези уреди позволяват засичане на потреблението независимо дали са почивни, или празнични дни и без значение дали има осигурен достъп до устройствата, обясниха предимствата от "Електроразпределение Юг" ЕАД. Всеки електромер има пломба или стикер за извършена проверка от оторизирана лаборатория, което е знак, че може да се използва като измервателно средство за електроенергия. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
дядо Щерю

дядо Щерю

14.08.2019 | 11:38

"....извършена проверка от оторизирана лаборатория.." - От тяхна, а не независима лаборатория! Тези електромери с дистанционно отчитане могат да се манипулират директно от сървърите на дружеството. А после потребителите не могат да докажат нищо! Това е открито погазване правата на клиентите!

Отговори
7 0
Антонова

Антонова

14.08.2019 | 10:00

Абсолютно е прав гражданина от Първомай. ЕВН трябва да изнесат таблото извън имота,както е при всички останали къщи.

Отговори
13 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?