Подай сигнал

Първо в "Марица": Шефката на НОИ Пловдив гаси пожара в Силистра

След като нищи липсата на 240 досиета под тепетата, Розалия Джинева трябва да разшири периметъра на проверките за незаконно отпускани пенсии

Пловдив

от Елица Кандева 2838 прегледа 0

Розалия Джинева

Директорът на пловдивското поделение на НОИ Розалия Джинева оглави временно структурата на ведомството в Силистра, научи „Марица”. Тя е командирована, след като началникът там Милен Пенчев бе арестуван заедно с други служители и общо шестима души бяха обвинени в участие в организирана група, осигурявала отпускане на по-висока от полагаемата пенсия чрез фалшиви документи за стаж.

Месец и половина Розалия Джинева ще е временно изпълняващ длъжността директор на ТП на НОИ в Силистра, потвърди самата тя. Задачата й е да задейства бързи мерки по отношение на евентуални злоупотреби. „Казусите с вече установените отпуснати фалшиви пенсии са изяснени. Работата е свършена бързо от разследващите органи, но сега ще се разшири обхватът на проверките, за да засегнат по-голям периметър”, обясни Джинева.

До временното назначение се стига, тъй като тя вече има опит в изясняване на евентуални злоупотреби. Както „Марица” писа, след няколко анонимни сигнала за изчезнали досиета през 2013 г. Джинева разпорежда пълна инвентаризация в ТП на НОИ в Пловдив. Установява се, че липсват около 240 преписки, като пенсиите на всички тези хора са отпуснати през 2000-2001 г. и са минали през един и същи контрольор, който по онова време вече е бил извън системата. В онзи момент това е прецедент и няма писани механизми за действие.

След като запознава със ситуацията, тогавашният управител на НОИ и настоящ социален министър и председател на Надзорния съвет на НОИ Бисер Петков, юристите и методистите във ведомството, Джинева предприема изясняване на статуса на всички пенсионери с липсващи преписки. От тях е поискано да представят повторно оригиналите на документите или да декларират кога къде са работили, за да бъдат изискани те по служебен път. В хода на този процес по думите на Джинева са останали проблемни 116 казуса, в които стажът, при който е станало първоначалното пенсиониране, не е потвърден повторно. Разминаването касае първа и втора категория труд, както и труд под земята, които дават право на по-ранно пенсиониране с по-висока пенсия.

Позицията на ТП на НОИ в Пловдив е, че всички тези хора вероятно при първоначалното пенсиониране са предоставили други документи и са получили пенсиите недобросъвестно, поради което трябва да възстановят сумите. Размерът им стига до 100 000 лв. на човек. Част от тях са върнали парите, на други дългът е опростен след съдебни дела, тъй като магистратите са постановили, че нямат вина за изгубването на книжата. В някои от случаите пенсията е прекратена, тъй като според повторно представените документи засегнатите нямат право да са пенсионери, на други е преизчислена в по-малък размер.

Успоредно с уточняването на статуса на засегнатите пенсионери са търсени и виновни служители в НОИ, като събраните факти през 2015 г. са предоставени от Розалия Джинева на прокуратурата и Икономическа полиция. Както „Марица” писа, 2 г. по-късно досъдебното производство за длъжностно престъпление е прекратено поради липса на доказателства, включително и за безстопанственост.

Както „Марица” съобщи, социалното министерство отказа да коментира казуса в Пловдив, нанесъл щета около 10 млн. лв. Трета седмица няма отговор и на въпросите, които изданието отправи към НОИ - през кои длъжностни лица са минали проблемните преписки и кои служители са отговаряли за опазването на документите, какво е предприето спрямо тях от ръководството на НОИ, какви обяснения са дали те и потърсена ли им е административна отговорност.