Първите абитуриенти в дуална форма показват как се става майстор

Първият випуск на Механото в дуалната форма на обучение ще участва в технологична работилница днес в рамките на „НОЩ” – маратонът от 120 събития, който ще се вихри от тази вечер до неделя.

Дванайсетокласниците от ПГМ „Проф. Цветан Лазаров” от специалност „Машини и системи с цифрово-програмно програмиране”, които напролет ще са първите абитуриенти по дуалната система и вече учат на заплата на конкретни работни места, се включват в инициативата на Образователно-индустриален борд-Пловдив в партньорство с водещи индустриални компании и професионални гимназии.

Днес и утре от 16 до 20 ч. пред Радио Пловдив участниците ще сглобяват и изработват модели на машини и апарати, ще се запознаят с основни принципи от природните науки.

Децата и техните родители ще получат информация за технологичното развитие на компаниите и нарастващия брой партньорства между бизнеса и образованието. В инициативата със специално подготвени свои програми се включват компаниите "Либхер", "Биомашиностроене", "BTL" и "Монди". Заедно с възпитаниците н Механото, ще има и ученици от професионалните гимназии по електротехника и електроника, по хранителни технологии.

Тридневният фестивал "НОЩ" на Пловдив 2019 има специална програма, посветена на събуждането на интереса на децата към техническите науки и професионалното образование.

Преди това 168 ученици от пет училища в VI и VII клас взеха участие в програмата за ранна кариерна ориентация и мотивация през 2018 г. Учениците посетиха на място водещи предприятия от региона и се запознаха с процесите на работа, на автоматизация и нововъведенията, интегрирани в новите предприятия. Програмата продължава и през 2019 г., включвайки в обхвата на програмата 450 ученици от 10 основни училища, 10 компании, както и 5 професионални гимназии.

През 2016 г.  Община Пловдив бе една от първите общини, които подписа споразумение за създаване на този борд съвместно с Министерство на образованието и Тракия икономическа зона. Целта му беше да се направи по-тясно сътрудничество с училищата и бизнеса, както и популяризиране на възможностите за ранно кариерно развитие на децата и по-голяма информираност на техните родители.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?