Подай сигнал

Първият Оскар в Холивуд е връчен преди 90 г.

Рекордьорка с 4 отличия за най-добра женска роля е актрисата Катрин Хепбърн

Свят

от Екип Марица 162 прегледа 0

Първият Оскар в Холивуд е връчен преди 90 г.

Първата награда на филмовата академия на САЩ, по-известна като Оскар, е връчена на 16 май 1929 г. в Холивуд, щата Калифорния. Тя е най-значимото филмово отличие в САЩ. Дава се всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки - професионална почетна организация, в която има близо 6000 гласуващи лица.


Статуетка „Оскар“ представлява фигура на рицар в цял ръст, подпрян на меч. Не е съвсем ясно как призът получава името си. Най-популярната история гласи, че библиотекарката на Академията Маргарет Херик, виждайки статуетката на една маса, възкликва: „Досущ прилича на моя чичо Оскар!“. За първи път името е употребено от Уолт Дисни през 1934 г. в негова реч. Въпреки че в пресата това наименование набира популярност в края на 1930-а, Академията приема официално неговата употреба едва през 1939-а.


Първите награди са раздадени на банкет в Блосъм Рум в холивудския Рузвелт Хотел, но сред участниците няма особено напрежение, тъй като имената на победителите са известни от 18 февруари, 3 месеца по-рано.


Мерил Стрийп държи рекорда за актьор (без значение мъж или жена) с най-много номинации ​- 17 на брой (до 2011-а), като е спечелила 3 от тях, последната за ролята <210> във филма "Желязната лейди" (2011 г.)


Максималният брой награди, спечелени от един филм засега, е 11. Това са постигали три продукции - Бен-Хур (1959 г.), Титаник (1997 г.) и Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003 г.)


В историята на Оскарите най-много награди за най-добра женска роля - 4, е спечелила актриса Катрин Хепбърн, с което влиза в Рекордите на Гинес. Световна слава <210> носят филмите „Утринна слава“, Познай кой ще дойде на вечеря“, „Лъвът през зимата“ и „На златното езеро“.

Коментари