Първенецът на Математическата в Пловдив спасява БДЖ

Иван Пулевски пътешества с влак - опознава родината и нови хора

Ако се случи да тръгнете нанякъде с влак през отпуската и в купето влезе младо приветливо момче с раница на гръб, нищо чудно да се окаже първенецът на Математическата гимназия Иван Пулевски, който обикаля България по релси. Железниците са голямата страст на момчето, което взе матурите по български и математика с шестици и завърши средното си образование с диплома 6.00. Отличникът ще следва „Технология и управление на транспорта” в Техническия университет в София, а мечтата му е да модернизира БДЖ и изобщо състоянието на превозите у нас.


„Не е толкова трудно са си пълен отличник, колкото изглежда на пръв поглед. При мен може би се получи, защото винаги се опитвам да разбера същината на нещата, не да запомня фактологията”, обяснява Иван. Предпочита да слуша в час, така ученето у дома отнема по-малко време.


Отличникът твърди, че е

късметлия с много мотивирани преподаватели

в Математическата гимназия. За 8 години там се изградих като характер, възпитаха у мен уважение към институцията училище и желанието да уча още и още, споделя Иван Пулевски. Благодарен е и за отворения хоризонт - у него да бъде породен интерес към различни хобита и обществено-политическия живот.


Встрани от математиката и английския отличникът е най-заинтригуван от транспорта. Момчешките му вълнения от първите пътувания с влак като хлапак сега са се превърнали в сериозен професионален интерес. „Хората искат да пътуват по-бързо, стоки и товари да се придвижват по-добре. Има много възможности за това и аз бих искал да помогна - казва Иван. Искам да видя в България една добра мрежа с доволни пътници, бързи доставки и съобщения”. Според отличника от МГ в момента и пощите, и БДЖ не са в кондиция. И трябват мрежи, които да си взаимодействат и да работят като едно цяло. Например влак и автобус трябва да се допълват, а не да се конкурират, посочва Пулевски.

В свободното време той си организира пътешествия на релси.

Чертае маршрут из страната, по който може да пътува с влак. Така е правил тур от Пловдив през Стара Загора, Горна Оряховица, Левски до Свищов и обратно. Отнело 20 часа. „Натоварва физически, но виждаш пейзажи, каквито няма зад прозореца на автомобила. Опознавам страната, а в купетата срещам интересни хора”, описва Иван. До началото на академичната година смята да попътува с влак и из чужбина.


Дали се  е изкушавал да търси по-добри възможности за следване и реализация там? „Според мен човек трябва да учи за себе си не като съобразява къде е по-престижно - казва отличникът на Математическата. Който го направи, ще се чувства научен. Ако целта ти  е това, няма толкова голямо значение къде ще бъде. В чужбина има повече възможности за практика, но и тук може”.

Иван е несъкрушим оптимист и вярва, че за България има по-добро бъдеще.

Даже е убеден, че може да допринесе за него, когато дойде време днешните 19-годишни да управляват страната.

Ако нещо му е липсвало в елитното училище и в образователната система у нас, то е именно да се гради обществено-политическа позиция у подрастващите. „И сега има елементи на гражданско образование, но те засягат общи неща - например какво е Конституцията, а не конкретни проблеми на съвремието”, казва Иван. Според него в края на гимназията у всеки младеж вече трябва да е пробуден гражданинът и да има отношение към важните събития и процеси в страната си.


Първенецът на випуск 2019 в МГ-то е постигнал това за себе си и е готов да работи за каузи. Членува в Гражданското сдружение „За теснолинейката”. „Стараем се да привличаме туристическия интерес към нея. Това е уникален вид транспорт между Велинград и Разлог, всички останали подобни линии са закрити”, пали се Иван Пулевски и участва в организирането на различни събития.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Маути

Маути

04.08.2019 | 17:24

Всички тук го критикувате момчето, но то поне иска нещо да направи, за да може до има едно по-добро бъдеще България! Защото ЖП транспорта един от най-важните за развитието на една държава, защото той е най-достъпният и евтиният! Но ние сме завистници, гадняри и егоисти, които гледаме само себе си. Затова сме и в това положение! Всички тук, които критикуват са нещастни хора, погълнати от собствената им завист и безверие! Затова трябват млади хора, които мечтаят и се борят за една по-добра кауза. Това са хората, които ще доведат до развитие.

Отговори
1 0
Маути

Маути

04.08.2019 | 17:15

Браво на момчето! Ето от такива хора се нуждая България! Интелигентни, оптимистично настроени и начетени младежи, които искат едно по-добро бъдеще за майка България! Дано го съзнаем и бъдем по-мъдри в избора ни!

Отговори
2 0
Въображение вместо абстракция

Въображение вместо абстракция

03.08.2019 | 10:03

От орангутан толкова.

Отговори
0 4
Съученик

Съученик

02.08.2019 | 13:08

Математиката е точна наука. Уравнението си го препрати към бачо ти Кольо Ролекса. Дух и Божествено са в неговия ресор. Ама и той няма да ти го реши, защото е принципно неправилно... ама ти толкова си знаеш...

Отговори
1 1
Математическа задача

Математическа задача

02.08.2019 | 12:04

Да вземе да реши урввнението: сънародник +сънародници+демокрация не е = на Държава. Защото в уравнението липсва Дух, и Божествено Съзнание. Да научи Математиката, защото не я е научил.

Отговори
1 3
На две магарици трици

На две магарици трици

02.08.2019 | 11:52

Тоя пич да вземе и да раздели храна на няколко бедняка, за да разбере, че математиката е нищо без духовен, енергиен и материален еквивалент. И да се прости народът с илюзията, че математиката е нещо в мутрокрацията. Математиците са нищо в мутрокрацията. И, че робът е нищо, с математиката.

Отговори
1 2
На две магарици трици

На две магарици трици

02.08.2019 | 11:42

Тоя пич да вземе да раздели храна на няколко бедняка храна, за да разбере, че математиката е нищо без духовен, енергиен, и материален еквивалент на числата. И, че математическите олимпиади, и неговият оптимизъм пет стотинки не струват в мутрокрацията.

Отговори
0 2
Младежта

Младежта

02.08.2019 | 11:25

Цялата младеж трябва да хваща тоягите, и да унищожи системата, и да направи държава. Иначе провал.

Отговори
4 0
Капитализъм без държава е боклук

Капитализъм без държава е боклук

02.08.2019 | 11:20

С робски народ нищо не става. Ако ще всичките да са отличници и да са победили във всички олимпиади. Младоста иска доброто, но бързо повяхва без възрожденско съзнание.

Отговори
4 0
Теменужка

Теменужка

02.08.2019 | 06:22

Пловдивчани трябва да се гордеем с постиженията на този младеж!! Пожелавам му здраве , късмет и реализиране на всички мечти !!!

Отговори
6 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?