Подай сигнал

Първан Симеонов: Периферията ще реши битката ГЕРБ-БСП, а не ядрата

Мая Манолова и Слави Трифонов са на гребена на вълната в голямото очакване за поредното освежаване на българския политически терен

Интервю

от Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор 1075 прегледа 0

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

Как серията скандали и оставки ще се отразят на изборите на 26 май?

Те вече се отразяват. ГЕРБ за първи път навлезе в предизборна кампания на второ място. Дали така ще остане до края, не е ясно. Може и обратното да стане - може това отстъпление да подейства като знак за мобилизация за ГЕРБ и по естествен път управляващите да мобилизират периферията, която при тях е малко по-голяма, отколкото при БСП. Но истината е, че може и да не стане така. Предстои да разберем. „Галъп интернешънъл” сме на терен, данните ще покажат в каква посока вървим.


Нека не бързаме с предсказанията, защото силите са наистина изравнени, въпросът е кой ще направи по-малко грешки. И естествено, въпросът е дали ГЕРБ и този път, както го е правил толкова пъти, ще успее да се стегне, да се стресне от това, че БСП е излязла напред, и да мобилизира своята периферия, която до момента е по-голяма от тази на БСП. Да видим дали

ГЕРБ ще успее и този път.

Можем ли да правим изводи за предстоящия партиен изборен сблъсък по телевизионния дуел между лидерите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева?

Дебатът показа, че г-жа Габриел явно е била подценявана. Тя успя да завърши наравно мача. Това е добра новина за нея, защото мнозина анализатори очакваха водачът на листата на ГЕРБ да е загубила още преди да е излязла на терен. Не смятам, че значението на дебата трябва да се надценява. Но за всички стана ясно, че г-жа Габриел говори по европейски проблеми, докато г-жа Йончева говори по националните. А без съмнение националните проблеми повече интересуват българите, за добро или лошо. Не го казвам във връзка с това кой кой е, а посочвам социологически факт.

Помага ли президентът на БСП?

Не знам дали той помага на БСП, но ГЕРБ в известна степен помагат на БСП, като прилепят президента към тях. Самата идея, че ГЕРБ скача срещу президента, кара българите да си мислят, че битката е не между ГЕРБ и БСП, а между ГЕРБ и президента. А в момента той има по-голям рейтинг и от БСП, и от премиера. Така че да превърнеш президента в прицел е недалновидно в политически план ​- прицелваш се в Нинова, прицелваш се в Йончева. Но да се прицелиш в президента - даваш го на противника, пакетираш го с противника по тоя начин и изглежда малко странно.


Колко формации очаквате да влязат в следващия Европейски парламент, освен фаворитите?

Много е рано за прогнози, тъй като много неща в тази кампания виждаме буквално за първи път. За първи път виждаме премиера Бойко Борисов, който казва: Този път ще стоя на поста, каквото и да стане! За първи път виждаме ситуация, в която има разминаване между първите хора в ГЕРБ Борисов и Цветан Цветанов, и то не на шега, не на игра, както често е било. За първи път виждаме толкова сериозен залог вътре в БСП. За първи път виждаме и толкова мобилизирана БСП, защото на европейските избори и през 2009-а и през 2014 г. социалистическата партия беше в доста сериозен упадък. За първи път виждаме избори, които наистина са интересни. Европейските избори, които обикновено са изключително безинтересни кажи-речи за цяла Европа, този път са залог за бъдещето на Европа.

Доста любопитни неща има този път.

Има ли шанс ВМРО, след като водачът на листата им Ангел Джамбазки е толкова активен и разпознаваем?

Че те имат реални изгледи, е едно от най-любопитните неща в тая кампания. Даже виждам данни на колегите от „Алфа рисърч”, ако не се лъжа, които показват, че ВМРО влиза в ЕП. Това означава съвсем нова ситуация в пространството на патриотите, където не се беше случвало. Това е нещо доста любопитно, което трябва да наблюдаваме с много сериозно внимание. Във всеки случай като че ли Джамбазки успява да събере вота, който си търсеше стопанин. Докато другите се карат в това пространство, в общи линии той успя да консолидира вота при себе си. Това се случва. Да видим до каква степен ще сработи.

Кое би било най-голяма изненада за вас на тези избори?

Нищо не би ме изненадало. Трябва обаче да следим с особено любопитство кампанията на „Демократична България”, както и тази на Веселин Марешки, която е много активна. Там също има някакви шансове, макар не толкова грамадни. Естествено не бива да пропускаме и Атака, и НФСБ, и Коалиция за България. Но от днешна гледна точка всички социологически агенции се обединяват около това, че имаме три сигурни формации, които ще влязат в следващия ЕП -ГЕРБ, БСП, ДПС, плюс една формация, която добива все по-реални изгледи също да успее, каквато е ВМРО, и още две формации, които имат шансове в различна степен - „Демократична България” и г-н Марешки. Много неща зависят от тази прословута активност, която може да направи така, че някои електорати да тежат повече от други.

Дали преференциите ще разбъркат подреждането?

Подозирам, че ще има преференциална битка - и в БСП, и в „Демократична България”. Това ще бъде едно от нещата, за които ще си говорим на 27 май.

Ще удържи ли премиерът Борисов обещанието да не се оттегли, какъвто и да е резултатът от изборите?

Подозирам, че ще удържи. Големият въпрос, разбира се, е дали ще продължи с тази формула, или ще се мъчи да сменя формулата. Защото можеш да се държиш, но въпросът е дали обществото има търпимост към това. Въпросът е и в това, че ДПС на няколко пъти говори за смяна на формулата на управление. А ДПС никога не говори случайно.

Освен това сега беше посегнато на министър Порожанов, за когото се смята, че е нещо като топла връзка между ГЕРБ и ДПС. Ще е любопитно да видим какво ще отговори ДПС на това.

Ще активират ли, или ще демотивират хората грубият език, страховете, които се насаждат в рамките на кампанията?

Твърде възможно е грубият език съвсем да отврати хората, да ги откаже да гласуват, и то в последния от три почивни дни. Не се наемам да кажа как остротата в кампанията ще сработи в тази турбулентна ситуация.

Ще разбъркат ли евроскептиците картите в бъдещия ЕП?

Най-вероятно да. Не бива обаче да надценяваме тази опасност, пък и какво значи опасност - нали това са легитимни партии, представляващи настроения на хората. Друг е въпросът, че може да блокират малко европейския политически процес. Но ако за България важи застраховката да не бързаме с прогнозите, за Европа тя важи двойно.

Ще се случи ли прословутият бъдещ алианс между системните европейски играчи ЕНП и ПЕС?

Подобен вариант не е някаква новост. Мейнстрийм партиите в Европа твърде често действат заедно - нещо като център срещу крила. Така че може би ще го наблюдаваме още по-мощно този път. Но не съм особено сигурен, че е времето да правим такава спекулация, защото самите националистически и радикалнодесни, евроскептични формации трудно намират общ език помежду си. Трудно е да направиш националистически интернационал - трудно е да си представим как националистически партии си сътрудничат транснационално. Но нека първо да видим какъв ще е резултатът на 26 май.

Да очакваме ли нов политически проект след изборите?

Слави Трифонов има шансове да поразбърка малко картите, даже не малко, защото има своя рейтинг, макар да не е оня рейтинг, който имаше преди години. Любопитно е също така дали и какво ще прави Мая Манолова. Във всеки случай има търсене за освежаване на политическия терен.

Коментари


Битката е Евразия срещу Европа!

Битката не е ГЕРБ срещу БСП! И двете партии са рожби на БКП! И управляват по един и същи начин! Битката е народът срещу политическите партии. У нас партиите не са представители на групи от населението. Те са привилегировани организации за облагодетелстване на своите елити и обръчите от фирми около тях! А това е класическата мафия!