Първан Симеонов: Глупаво би било сега правителството да се срути

Никой не иска нови избори, защото ситуацията в парламента няма да е по-различна след поредния вот

Първан Симеонов, политолог и директор на "Галъп Интернешънъл", специално за „Марица”

На пръв поглед отношенията между ГЕРБ и Патриотите са стабилни, но има субективни фактори, които въздействат, и най-вече специфичният политически стил на Валери Симеонов. Вицепремиерът е много откровен, но и провокативен за своите партньори, пък и за обществото като цяло. От една страна, неособено ласкаво звучат Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, от друга страна, е либералната опозиция, която много се е активирала и която вижда в негово лице мишена и от трета страна, на Борисов не му е приятно да се случва това. 

Но глупаво би било сега правителството да се срути, когато икономиката върви нагоре, хората не искат нови избори и България пое европредседателството. Надявам се да се разберат. Освен това на премиера Борисов Валери Симеонов му е нужен наблизо, дори и да остане част от управленския микс в парламента, а не като министър, няма да е много добре, защото

така се създава един нов Радан Кънев.  

От друга страна, премиерът би се радвал неговите партньори да са в надробен вид, за да може да ги владее, а започнат ли да се появяват такива симптоми, това е опасно за Патриотите, защото цялото им влияние и инерция, които са събрали, си отиват.

Каракачанов и Сидеров предупреждават, че ако се приеме Истанбулската конвенция, правителството ще падне, но истината е, че Борисов е вкаран в странна ситуация от типа "от нищо нещо". Едва ли той си е мислил, че ще му се наложи да бъде защитник на джендър изследванията и стилистиката и вероятно се ядосва много, защото това му е натрапено от подчинени, които нямат неговия инстинкт. По този въпрос сякаш се създава менгеме - от една страна е БСП, която се върна при корените си и се държи крайно консервативно, от друга страна са Патриотите, за които това е въпрос на самоличност, от трета страна е либералната опозиция, която застава "за" Конвенцията. Не е лесно, още повече тук проличава ново деление на консерватори и либерали. Оказва се, че половината от ГЕРБ звучат консервативно, макар и да се страхуват да си го кажат. Така че на Борисов не му е лесно и може да се замисли за рестарт на системата, както той обича да прави. Не ми се вярва скоро да се приеме Истанбулската конвенция, може би ще се отлага. Това, което Борисов обмисля, е

дали да не се качи на референдума,

който Нинова предложи. В същото време правителството е поело някакви ангажименти пред европартньорите и ще е лош знак точно председателстващата страна да не приема Конвенцията. По принцип има вероятност заради Истанбулската конвенция правителството да падне, но няма обществена поръчка за това. Едва ли някой в България, като изключим привържениците на БСП, много държи сега да има нови избори.  


А дали ще има смени на министри в кабинета? Не вярвам. Борисов  е решен да си отстоява позицията по отношение на Пирин, макар природозащитници да искат оставката на министър Нено Димов. Либералите ще намират всякакви начини да играят по нервите на Борисов. Когато протестът започна да се изхабява, г-жа Келер влезе в играта, след това ще е нещо друго. Това Борисов го знае прекрасно и искрено им каза - спрете с тези протести. Но този път е решен да не сдава позицията. Даде ли на протестиращите някоя глава, те ще се одързостят още повече. Логиката показва, че сега не бива да отстъпва, но колко здрави ще са нервите на премиера, е друг въпрос, защото ситуацията е крайно изнервена.

Пак логиката показва, че следващите избори ще се възможно най-късно. Но ситуацията е напрегната и става от нищо нещо. Защо да има избори? Освен всичко друго ситуацията няма да е по-различна, с изключение, че партията на Марешки няма да влезе. Разбира се, има нови играчи. С любопитство гледам на проекта на Слави Трифонов, защото той може да размести политическото пространство. Но дотогава какво ново ще произведат нови избори? Освен един по-труден парламент. А нека не забравяме, че 44-ото Народно събрание е представително за желанията на хората. Каракачанов и Марешки, които бяха новината на президентските избори, ГЕРБ, които се извозиха на вълната на мажоритарното гласуване. Това е един от най-харесваните парламенти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?