Пълен списък на летните супер храни, върху които да наблегнем

Те са богати на витамини, утоляват жаждата, зареждат с енергия, лекуват и вталяват

Дълго чаканото лято е тук! Термометърът сочи над 30 градуса, а ние се нуждаем от разхлаждане. Освен да се потопим в морето или да скочим в басейна, за това ще ни помогнат някои храни. Те карат организма ни да работи по-добре и да се чувстваме свежи през горещините. Кои са тези храни?


Краставици

Особено, ако са току що набрани, те са най-добрата храна през лятото, тъй като се състоят от 90% вода. Въпреки това са богати на калций, витамин С и минерални соли. Яжте ги най-добре без сол, която спомага за задържането на течности в организма, а оттам и за отоци. Слагайте краставиците в салата или ги хапвайте просто така, без ограничения в количеството.

Диня


Тя е рекордьор сред продуктите, които утоляват жаждата и засищат организма. Също като краставиците се състоят от 90 процента вода и съдържа малко калории. Затова без притеснения може да ядете диня в неограничени количества, без да се притеснявате за фигурата. Освен това съдържа много фибри и пектин. Динята стимулира храносмилането и процесите на обмяната в организма. Спомага също така за извеждане на отровите от организма.

Киви


Този зелен плод е не само много богат на витамин С, но и предотвратява обезводняване заради високото си съдържание на калций. Освен това регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане. Така че през лятото смело го добавяйте в плодови салати или в овесената си каша за закуска.

Малини

Пресните малини не само утоляват жаждата, но и подобряват храносмилането. Малината може да понижи температурата при простуда и спомага за извеждането на токсините от организма. Освен това ни помага да се борим с лошото настроение.

Свежи подправки

Зелените подправки са друг уникален продукт от лятната градина, които може да слагате във всяка прясна салата. Импровизирайте с копър, магданоз, лук, босилек, джоджен, мента, девесил и всичко друго, което харесвате.

Пъпеш

Пъпешът оказва положителен ефект върху храносмилателния процес, освен това напълно утолява жаждата и успокоява нервната система.

Чушки

Чушките са пълни с витамини и каротин, а по нива на витамин Стимулира секрецията на стомашния сок, поради което може да се ядат в големи количества.

Касис

Тези малки черни вкусни плодове имат диуретичен ефект и стимулират изпотяването, поради което действат отлично при освобождаване на тялото от токсини. Касисът има още противовъзпалително действие и повишава апетита.

Тиквички

Тиквичките се усвояват прекрасно от организма ни и създават усещане за ситост, въпреки че са лека храна. Може да се готвят в гювеч, да се добавят към картофеното пюре, да се задушават, пържат или пекат.

Домати


Тайната съставка на доматите, която укрепва имунната система, насища тялото ни с витамин С и прави кожата ни свежа е антиоксидантът ликопен. Освен това той предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи и забавя процеса на стареене.

Патладжан

Патладжанът е богат на есенциални аминокиселини, които помагат за регулиране на апетита, подобряват качеството на съня и настроението. В допълнение, този супер зеленчук е мощен антиоксидант, който предпазва клетъчните мембрани от повреди.

Цвекло

Цвеклото е добър източник на фолиева киселина - естествено предпазва от увреждане дебелото черво и се бори с остеопорозата.

Боровинки

Плодчетата са малки, но ползите от тях са огромни. Особено високо оценени в боровинките са антоцианините - антиоксидани, които дават наситен цвят и имат противовъзпалителни свойства. Освен това подобряват мозъчната функция и дават енергия.

Смокини

Те ни защитават при настинки и възпаления на дихателните пътища. Малките зрънца в тях попиват и извличат насъбралите се с в стомаха и червата газове, след което те отново функционират правилно. Помагат и за поддържане на колониите полезни бактерии.

Праскови

Родината им е Китай, където са били почитани и обожествявани. За древните китайци прасковата символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието. Много от полезните <210> вещества се запазват при консервиране, сушене и печене. Препоръчва се за подсилване на имунната система при малки деца и дълго боледували хора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?