Путин: Руснаците ще идат в рая при евентуална ядрена война

Руснаците ще идат в рая в случай на евентуална ядрена война, защитавайки се с войнска решимост, заяви руският президент Владимир Путин, но подчерта, че всеки агресор, използвал атомно оръжие срещу неговата страна, ще бъде унищожен, съобщи Франс прес, цитирана от вести.бг.

"Агресорът трябва да разбере, че наказанието ще бъде неизбежно и че ще бъде унищожен. А ние, като жертви на агресия, като мъченици, ще отидем в рая. А те, те просто ще умрат, дори няма да имат време да се покаят", заяви Путин на форум на клуб "Валдай" в град Сочи.

"Валдай" е международен дискусионен клуб, създаден през 2004 г. във Великий Новгород, недалеч от езерото Валдай, чието име приема. Негови членове са политици, общественици, учени, експерти от Русия и други страни. Путин редовно участва в годишните конференции на клуба.

Ако се стигне до ядрена война, Русия "не може да бъде инициаторка на подобна катастрофа, защото ние нямаме концепция за превантивен удар", подчерта руският президент. Той добави, че в подобна ситуация Москва ще изчака да се увери, че е обект на ядрено нападение, но няма да използва първа тези оръжия.

Русия смята, че новата ядрена доктрина на САЩ, приета в началото на тази година, е войнствена и антируска. През 2016 г. Путин разпореди засилване на руските ядрени сили и модернизация на въоръженията в отговор на засилването на военното присъствие на НАТО по границите на Русия, което Москва приема като заплаха, припомня АФП.

През март руският президент похвали в реч пред парламента новите оръжия, разработени от неговата страна и ги определи като непобедими. Това предизвика опасения за нова надпревара във въоръжаването със САЩ.

"Живеем в свят, в който основа на сигурността е ядреният потенциал. Русия е една от най-големите ядрени държави", каза още Путин в Сочи, цитиран от ТАСС. "И като отговор на изгражданата от САЩ противоракетна отбрана, ние усъвършенстваме нашите ударни комплекси. Някои от тях са вече на въоръжение, други ще бъдат в близко време, имам предвид системата "Авангард", отбеляза той.

Руският президент отбеляза, че никоя страна няма все още суперточното хиперзвуково оръжие, някои планирали изпитания след година и половина - две. Ще започнат изпитания, а при нас ще е вече на въоръжение, посочи той.

На въпрос от публиката дали американският президент Доналд Тръмп чува само себе си, Путин отговори, че това не е вярно и че американският президент подкрепя стабилизирането на двустранните отношения. "Може той да се държи така с някои други, но тогава те сами са си виновни. Аз имам напълно нормален и професионален диалог с него и разбира се, той се вслушва в мен. Виждам, че реагира на аргументите на своя събеседник", заяви Путин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?