Пуснаха първия суперавтомобил на водород

СНИМКИ

Година, след като представи в Женева прототип на спортен суперавтомобил, задвижван от водород, "Пининфарина" показа и серийния модел. "Ейч2 Спийд" ще може да се поръча както във версия, хомологирана за употреба по публичните пътища, така и за пистови състезания.


От компанията обаче планират да произведат само 12 бройки от колата. Шасито на "Пининфарина Ейч2 Спийд" е от карбонови влакна, а каросерията е от композитни материали.

Автомобилът се задвижва от четири електромотора с обща мощност 653 конски сили, като липсват скоростна кутия, съединител и диференциал. Двигателите получават ток от горивни клетки, в които става реакция между водорода от резервоарите и кислорода от въздуха. Отпадният продукт са водни пари. 


Екологичният спортен автомобил има ускорение до 100 км/ч за 3.4 секунди, а максималната скорост е 300 км/ч. Като предимство пред традиционните електромобили от "Пининфарина" посочват възможността водородните резервоари с вместимост 8.6 килограма да се напълнят за три минути.

В салона на дългия 4.73 метра автомобил има две спортни седалки. Целият кокпит е облицован в кожа и алкантара. Предпазните колани пък са като в колите от "Формула" 1.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?