Пускат със смартфон фонтана на площад "Централен"

При концерти край шадравана водните струи ще играят според палката на диригента

Първият у нас интелигентен фонтан, чиито струи ще може да се командват от малчуганите край водната атракция, ще заработи на обновения площад "Централен". Той е на мястото на стария шадраван с мраморното мостче до паметника на Гюро Михайлов. „В единия му край ще бъде поставен дисплей, който ще изобразява различните видове струи. Детето ще избира коя от тях да се включи с тъчскрийн. Преди това обаче трябва да се регистрира с телефона си”, обясни варненският инж. Валентин Димов, който ръководи проекта. Мярката е насочена срещу вандалщини към поставения на открито дисплей. 

Другата идея е при празници до фонтана да свири духовият оркестър, а струите да играят по палката на диригента. За целта е необходимо да се закупи хайтек гривна. Тя разпознава 64 различни движения на човешката ръка. Така, когато диригентът размахва палката си, освен музикантите ще командва и фонтана.

Другата особеност на атракцията е, че това е първият наводнен сух фонтан у нас. Новото в него е, че ще може да образува водно огледало с дълбочина от 10 сантиметра. През този тънък воден филм ще се пускат мощните струи. Когато го разбият, във въздуха ще се оформят интересни форми и наоколо ще е прохладно. Всяка една част от това съоръжение е немско производство. Подобно техника бе използвана за фонтана под Бунарджика. Разликата е, че там само някои части бяха немски.

 Инж. Димов се надява деликатната техника да бъде опазена в столицата на ​културата. Преди време в Кърджали се наложило сам да пази фонтаните в продължение на 6 дни, докато съоръжението получи акт 16. Три час​а по-късно ромите от махалата ги атакували, натоварени с хавлии и сапуни, като по време на банята на открито изпочупили всичко. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
@ 4

@ 4

09.08.2019 | 21:00

Аттака...Всяко детенце - с гривничка с чипче.

Отговори
0 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?